Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Στο -1,21% και τις 2.826,70 μονάδες ο Shanghai Composite

tags :
Πιέσεις στις αγορές της Ασίας εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Στο -1,21% και τις 2.826,70 μονάδες ο Shanghai Composite
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,22% στις 26.873 μονάδες
Πτώση καταγράφουν σήμερα Πέμπτη (6/6) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με την πιθανή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων των ΗΠΑ τόσο με την Κίνα όσο και με το Μεξικό.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,01% και τις 20.774,04 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Rakuten και SoftBank ενισχύθηκαν κατά +4,66% και +3,16% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,22% στις 26.873 μονάδες, με τις μετοχές των CNOOC και Sunny Optical να υποχωρούν κατά -2,10% και -1,90% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα οι μετοχές των Hang Lung Properties και New World Development ενισχύονται κατά +1,30% και +0,17% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρεί κατά -1,21% στις 2.826,70 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,62% και τις 8.604,48 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,50% και τις 10.409,20 μονάδες, καθώς η μετοχή της Taiwan Semiconductor υποχώρησε κατά -1,28%, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,39% στις 6.383 μονάδες.
Παρά τις συνομιλίες που είχαν χθες (5/6) αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Μεξικού, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι «δεν είναι αρκετές», ενώ πρόσθεσε ότι «εάν δεν επιτευχθεί μία συμφωνία, οι δασμοί στο επίπεδο του 5% θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, με μηνιαίες αυξήσεις όπως έχει προγραμματιστεί».
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι δασμοί 5% στις εισαγωγές προϊόντων από το Μεξικό θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας σταδιακή αύξηση κάθε μήνα, και αγγίζοντας εν τέλει το 25%.
Από την άλλη πλευρά, οι εμπορικές συνομιλίες της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο έχουν «παγώσει» τις τελευταίες ημέρες, καθώς η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα, χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.
Χθες, οι αγορές στη Wall Street έκλεισε με άνοδο, εν μέσω προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αργότερα εντός του έτους, ως «απάντηση» στον αντίκτυπο που έχουν οι εμπορικές εντάσεις στην αμερικανική οικονομία.
Μάλιστα, οι αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve τον ερχόμενο Ιούλιο έχουν αυξηθεί στο 72%.
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά την πτώση των προηγούμενων ημερών, παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα αμερικανικού αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούσου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,23% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,77 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,15% στα 51,76 δολ. ανά βαρέλι.
Σημειώνεται ότι χθες τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιανουάριο, μετά τη νέα άνοδο που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού στη χώρα για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2019 αυξήθηκαν κατά 6,77 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση κατά 850 χιλ. βαρέλια.
Παράλληλα, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ για το ίδιο διάστημα αυξήθηκε στα 124,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.
Ωστόσο, παρά την άνοδο που καταγράφεται σήμερα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στις τιμές κατά τις επόμενες ημέρες εάν δεν υπάρξει κάποιο αξιοσημείωτο γεγονός, όπως μία συμφωνία στο εμπόριο.
Αργότερα εντός του μήνα, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν στη Βιέννη προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές της παραγωγής τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση πετρελαίου δέχεται επίσης πιέσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις εμπορικές εντάσεις, με την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley να αναμένει «το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008/2009».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης