Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τελικά ποιος κατέστρεψε τη μεσαία αστική τάξη στην Ελλάδα; - Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή η ταξική αφαίμαξη των αριστερών;

Τελικά ποιος κατέστρεψε τη μεσαία αστική τάξη στην Ελλάδα; - Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή η ταξική αφαίμαξη των αριστερών;
Όσο και εάν φαίνεται παράταιρο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ακολούθως ΝΔ με ΠΑΣΟΚ έπληξαν περισσότερο την μεσαία αστική τάξη έναντι του εμμονικού ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε ταξικά να χτυπήσει την μεσαία αστική τάξη.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μεσαία αστική τάξη αποτελεί τον πυρήνα της εθνικής οικονομίας, καταναλώνει, παράγει και αποτελεί τον βηματοδότη της πραγματικής οικονομίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από ιδεολογικό κόμπλεξ και όπως έχουν αναφέρει και υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να χτυπηθεί η μεσαία αστική τάξη για ταξικούς λόγους.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπληξε καίρια την μεσαία αστική τάξη η οποία ήδη ψυχορραγούσε.
Χωρίς καμία αμφιβολία η αριστερά επέφερε καίρια πλήγματα στον πιο υγιή πυλώνα της οικονομίας την μεσαία αστική τάξη και στο τέλος επέφερε το τελειωτικό χτύπημα.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης της αριστεράς που έπασχε από μανιοκατάθλιψη απέναντι στην μεσαία αστική τάξη, μανία να την αποδομήσει και κατάθλιψη γιατί ήθελε να την αφαιμάξει περισσότερο.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες των αριστερών για τα σκληρότατα χτυπήματα κατά της μεσαίας αστική τάξης.
Όμως και αυτό αποτελεί έκπληξη την μεγαλύτερη ζημία στην μεσαία αστική τάξη επέφεραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κόπτονται ότι εκφράζουν την μεσαία αστική τάξη.
Ας δούμε ορισμένα στοιχεία και ας εξηγήσουμε ψύχραιμα τα στοιχεία αυτά.
Ο πιο σημαντικός, ποιοτικός δείκτης που δείχνει εάν η κοινωνία ευημερεί, δεν είναι πόσες εταιρίες ανοίγουν ή κλείνουν αλλά οι καταθέσεις.
Η αύξηση καταθέσεων δείχνει ότι ο πλούτος συσσωρεύεται, η κοινωνία αποταμιεύει άρα έχει πλούτο που καλύπτει όλα τα έξοδα, την κατανάλωση και υπάρχουν και χρήματα για να αποταμιευτούν.
Στην αρχή της κρίσης αρχές του 2010 οι καταθέσεις έφθασαν στα 237,7 δισεκ. ευρώ και στο τέλος του 2014 οι καταθέσεις είχαν καταρρεύσει στα 164 δισεκ. ευρώ δηλαδή μείωση 74 δισεκ. ευρώ.
Σε αυτά τα 74 δισεκ. θα πρέπει να συμπεριληφθούν και περίπου 20 δισεκ. καταθέσεις που ήρθαν στην Ελλάδα το 2008 και 2009 από τους εφοπλιστές και οι οποίοι γρήγορα τα απέσυραν.
Άρα η πραγματική ζημία ήταν 54 δισεκ. ευρώ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία αρχές 2015 προκαλώντας τρόμο στους καταθέτες με αποκορύφωμα την επιβολή capital controls και τον κίνδυνο για bail in στους καταθέτες των τραπεζών.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν δύο εγκληματικές ενέργειες κατά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ του 2015.
Όμως οι καταθέσεις από τα τέλη του 2017 άρχισαν να επανακάμπτουν και να φθάσουν από τα 118,9 δισεκ. του Απριλίου 2017 στα 134 δισεκ. τον Απρίλιο του 2018.
Έτσι λοιπόν η αρνητική επίδραση των αριστερών στις καταθέσεις ήταν 30 δισεκ. ευρώ.
Άρα το συμπέρασμα είναι ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010 με 2014 είχε αρνητική επίδραση στις καταθέσεις 54 δισεκ. και στην 4ετία ΣΥΡΙΖΑ η αρνητική επίδραση ήταν 30 δισεκ.
Θα αναφέρουν πολλοί ότι η μεγάλη μείωση των καταθέσεων την περίοδο 2012 με 2013 ήταν αποτέλεσμα εξαγωγής κεφαλαίων από τους έλληνες.
Τα κεφάλαια που βγήκαν στο εξωτερικό ήταν 8 δισεκ.
Παρά τα εγκληματικά capital controls οι καταθέσεις αυξήθηκαν 15 δισεκ. ακόμη και με αριστερή κυβέρνηση που πολέμησε την μεσαία αστική τάξη από ταξική δαιμονοληψία.
Με στατικούς όρους η φορολογική επιβάρυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην μεσαία αστική τάξη είναι μεγαλύτερη από τις παρελθούσες κυβερνήσεις.
Όμως το ζητούμενο είναι ο πλούτος που παράγεται αποταμιεύεται;
Η μεγαλύτερη αποταμίευση πλούτου μεταξύ 2010 και 2019 έγινε στο διάστημα 2018 με Απρίλιο 2019.
Αυτό αποδεικνύει η ροή νέων καταθέσεων στο σύστημα.

Συμπέρασμα

Όσο και εάν φαίνεται παράταιρο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ακολούθως ΝΔ με ΠΑΣΟΚ έπληξαν περισσότερο την μεσαία αστική τάξη έναντι του εμμονικού ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε ταξικά να χτυπήσει την μεσαία αστική τάξη.
Η μεσαία αστική τάξη έχει πληγεί καίρια χωρίς καμία αμφιβολία αλλά σταδιακά ανακάμπτει.
Η ανάκαμψη ξεκίνησε από τα μέσα του 2018 και θα επιταχυνθεί με κυβέρνηση της ΝΔ τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης