Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street, λόγω εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ - Κίνας - Στον... αέρα οι διαπραγματεύσεις

tags :
Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street, λόγω εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ - Κίνας - Στον... αέρα οι διαπραγματεύσεις
Οι απειλές Trump για αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα προκαλούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές για το μέλλον των διαπραγματεύσεων
Με ισχυρές απώλειες άνοιξε σήμερα (6/5/2019) η Wall Street, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, καθώς οι απειλές Trump για αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα προκαλούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές για το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. 
Περί τις 16:30, ο Dow Jones σημειώνει πτώση 1,4% στις 26.126 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,3% στις 2.907 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1,6% χαμηλότερα, στις 8.031 μονάδες.


Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των Apple και Caterpillar, που υποχωρούν κατά 1,8% και 2,4% αντίστοιχα, λόγω της έκθεσής τους στην Κίνα, ενώ ισχυρές απώλειες 3,3% και 4% αντίστοιχα καταγράφουν οι μετοχές των Nvidia και Advanced Micro Device.
Χθες (5/5) ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αξίας 200 δισ. δολ., θα αυξηθούν από το 10% στο 25% αυτή την εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στους Κινέζους αξιωματούχους, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις εμπορικές συνομιλίες των δύο πλευρών.
Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ανυποχώρητος, παρά τη «βουτιά» στα διεθνή χρηματιστήρια, προχωρώντας σε νέες απειλές κατά του Πεκίνου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν, εδώ και πολλά χρόνια, 600 με 800 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο εμπόριο. Με την Κίνα χάνουμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συγγνώμη, δεν πρόκειται να το κάνουμε άλλο!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.
«Η απειλή του Trump να αυξήσει τους δασμούς σύντομα εάν το Πεκίνο δεν ανταποκριθεί στα αμερικανικά αιτήματα για το εμπόριο, μπορεί να αποτελεί περισσότερο μία τακτική διαπραγματεύσεων παρά μία επικείμενη εμπορική δράση», αναφέρει σε σημείωμά της η ιαπωνική τράπεζα Mizuho Bank.
Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι «οι υπαινιγμοί του Trump ότι οι δασμοί είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τα σπουδαία οικονομικά αποτελέσματα των ΗΠΑ, όντως αυξάνουν την απειλή μίας λανθασμένης εμπορικής πολιτικής».
Εν τω μεταξύ, σε θρίλερ εξελίσσεται το προγραμματισμένο ταξίδι του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Edward Lawrence, το ταξίδι ακυρώθηκε, καθώς στο Πεκίνο επικρατεί οργή για τις απειλές Trump.
Ωστόσο, νωρίτερα, η «South China Morning Post» έκανε λόγο για πρόθεση του Liu He να μην ματαιώσει, αλλά να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για θέματα εμπορίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης