Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Οι προκαταβολές για ΑΜΚ που «πάνε κι έρχονται» στην ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ

tags :
Αποκάλυψη: Οι προκαταβολές για ΑΜΚ που «πάνε κι έρχονται» στην ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ
Πάρτι προκαταβολών για αυξήσεις κεφαλαίου και στις εταιρίες Pavillem και Citystop που αποκτήθηκαν από την ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ το 2018
Μπορεί μια ΑΕΕΑΠ να λειτουργεί με το καθεστώς των προκαταβολών έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου;
Προφανώς μπορεί αν ληφθεί υπό όψιν ότι μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ΑΕΕΑΠ η οποία ελέγχεται μετοχικά από τους αδελφούς Ευμορφίδη της Cocomat.
Ανατρέχοντας στις οικονομικές καταστάσεις 2017 της εταιρίας καθώς για το 2018 δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί διαπιστώνεται ότι την 31/12/2017 τα ποσά που προορίζονταν για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ήταν 7,38 εκ ευρώ ενώ στις 31/12/2016 το αντίστοιχο ποσό ήταν 4,052 εκ ευρώ.
Από τις μεταβολές ιδίων κεφαλαίων διαπιστώνεται ότι το 2017 δεν γίνεται καμία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Αντιθέτως εμφανίζεται να έχουν γίνει καταβολές από τους μετόχους έναντι αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 6,92 εκ ευρώ και παράλληλα επιστροφή στους μετόχους λόγω μη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου 3,592 εκ ευρώ και με δεδομένο το υπόλοιπο έναρξης των 4,052 εκ ευρώ στο τέλος του έτους προκύπτει το ποσό των 7,38 εκ ευρώ.  
Σημειωτέον ότι χωρίς την προκαταβολή έναντι αύξησης κεφαλαίου θα προέκυπτε σημαντικό ταμειακό έλλειμμα γεγονός που σημαίνει ότι η λειτουργία της εταιρίας και οι επενδύσεις χρηματοδοτείται μέσω προκαταβολών.
Επισημαίνεται ότι για το 2017 έγιναν εξαγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων) αξίας 3,3 εκ ευρώ περίπου.
Την ίδια στιγμή από τον πίνακα επενδύσεων της 31/12/2018 προκύπτει ότι στις 27 Φεβρουαρίου του 2018 η εταιρία απέκτησε το σύνολο των μετοχών των εταιριών  Pavillem ΑΕ και Citystop AE.
H Pavillem στις 31/12/2017 εμφανίζεται να έχει μετοχικό κεφάλαιο 60.000 μόλις ευρώ και καταθέσεις ιδιοκτητών 7,586 εκ ευρώ ενώ στο τέλος του 2016 είχε πάλι κεφάλαιο 60.000 ευρώ και καταθέσεις ιδιοκτητών 8,323 εκ ευρώ!!!
Βέβαια μια εβδομάδα πριν την εξαγορά αποφασίζεται και συγκεκριμένα στις 19/02/2018 αποφασίζεται η αύξηση κεφαλαίου της Pavillem κατά το ποσό των 6,44 εκ ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φαινόμενο ανάλογο της Pavillem εμφανίζεται και στη Citystop όπου στο τέλος του 2017 το μετοχικό κεφάλαιο ήταν 60.000 και οι καταθέσεις ιδιοκτητών 2,671 εκ ευρώ και στο τέλος του 2016 το μετοχικό κεφάλαιο επίσης 60.000 ευρώ και οι καταθέσεις ιδιοκτητών 2,409 εκ ευρώ.
Από το ΓΕΜΗ δεν προκύπτει να έχει γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις νέες διατάξεις των ΕΛΠ (Ν 4308/2014), από 1/1/2015 οποιαδήποτε εισφορά των ιδιοκτητών, κατά την νέα ορολογία, (μετόχων ή εταίρων), καταβάλλεται και υπάρχει ανέκκλητη δέσμευση για την κεφαλαιοποίησή της, αποτελεί στοιχείο της καθαρής θέσης (περ. α2, παρ. 1, άρθρο 26 ΕΛΠ).
Έτσι η αναγνώριση στην καθαρή θέση και μάλιστα στο ονομαστικό ποσό των εισφορών, συντελείται, κατά ρητή διατύπωση στον νόμο όταν για τις εισφορές αυτές των ιδιοκτητών υπάρχει ανέκκλητη δέσμευση κεφαλαιοποίησής τους και υποχρέωση της οντότητας για έκδοση μετοχών προς αυτούς (τους ιδιοκτήτες), εντός χρονικού διαστήματος 12 (δώδεκα) μηνών από την ημερομηνία της εισφοράς τους.
Σε κάθε περίπτωση, όταν δεν πληρούται η προϋπόθεση αυτή, αν δηλαδή δεν υφίσταται ανέκκλητη δέσμευση, τα σχετικά ποσά κατατάσσονται στις υποχρεώσεις της οντότητας προς τρίτους, δηλαδή στο πραγματικό παθητικό και όχι στην καθαρή θέση.
Στην περίπτωση των εταιριών που προαναφέρθηκαν και σχετίζονται με τη ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ και τα συμφέροντα των αδελφών Ευμορφίδη της Cocomat γεννάται το ερώτημα για ποιο λόγο γίνεται κατάταξη στις καταθέσεις ιδιοκτητών ποσών που χρονίζουν ακόμα και αν ληφθεί υπό όψιν ότι υπήρξαν επιστροφές και επανατοποθετήσεις οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν συμψηφιστικές εγγραφές.  
Σημειώνεται ότι όλες οι προαναφερόμενες εταιρίες ελέγχονται από την ίδια ελεγκτική την BDO.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης