Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές βρίσκονται σταθερά στο τραπέζι - Διαφωνίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές βρίσκονται σταθερά στο τραπέζι - Διαφωνίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο
Η ΝΔ θέτει ζήτημα μεθοδεύσεων
Στο τραπέζι παραμένουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη ενώ ακούγονται και ακραίες εκδοχές για εκλογές ακόμη και πριν τον Μάιο κάτι το οποίο μπορεί να εκληφθεί μόνον ως αιφνιδιασμός.
Το κλίμα μοιάζει να έχει παγιωθεί και δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια αλλαγής τουλάχιστον όπως αποτυπώνουν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να τροφοδοτούνται τα σενάρια ότι ολοένα και πιο κοντά φαινεται να έρχονται οι βουλευτικές εκλογές.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μια ομάδα στελεχών τάσσεται υπέρ της προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο με το σκεπτικό ότι ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές θα ακολουθήσει και τις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα μπορέσει να ανακάμψει το καλοκαίρι αλλά θα υποστεί και μεγαλύτερη φθορά. Επιπροσθέτως τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως τα θετικά μέτρα που φέρνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα είναι ακόμη νωπά τον Μάιο ενώ τον Οκτώβριο δεν θα τα θυμούνται πολλοί.
Ωστόσο υπάρχουν και πολλά κυβερνητικά στελέχη που εμμένουν στην άποψή τους ότι η διεξαγωγή των εκλογών πρέπει να γίνει μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας καθώς προσδοκούν ότι μέχρι τότε θα έχει καταλαγιάσει η μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ με την πάροδο του χρόνου θα έχουν περάσει στην κοινωνία τα θετικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Ακόμη μια δημοσκόπηση δείχνει πεντακομματική Βουλή

Εν τω μεταξύ, μία ακόμη δημοσκόπηση έρχεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική συγκυρία και όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν σε λιγότερο από τρεις μήνες και σε αυτό το πλαίσιο οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα στηθούν οι εθνικές κάλπες.
Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά 11 ποσοστιαίων μονάδων  έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 32,5%, έναντι του 21,5% που καταγράφει το κυβερνητικό κόμμα.
Από την εν λόγω δημοσκόπηση προκύπτει ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, καθώς στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%, το Κίνημα Αλλαγής με 7% και το ΚΚΕ με 6%.
Από τα υπόλοιπα κόμματα, μόνο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με ποσοστό 2,5%, δείχνει να έχει πιθανότητες να διεκδικήσει την είσοδό του στην επόμενη Βουλή.
Χαμηλότερα ποσοστά από το 3% επί των εγκύρων που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή καταγράφουν η Ένωση Κεντρώων με 2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,5%, ενώ το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Δημιουργία Ξανά και η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνουν από 1%.
Σε αυτό το σκηνικό, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, την Κυριακή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός να επισημάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο παρά το γεγονός ότι στο παρασκήνιο οργιάζουν οι φήμες περί του αντιθέτου.

Η ΝΔ θέτει ζήτημα μεθοδεύσεων

Την ίδια ώρα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάνει λόγο για απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης προκειμένου να περιορίσει την ήττα της στις επικείμενες εκλογές.
Η ΝΔ επικαλείται ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στη Βρετανία σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούν να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές λόγω Brexit.
Για να το πράξουν θα πρέπει να ταξιδέψουν σε γειτονικό κράτος μέλος. Από την πλευρά τους τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών σε κοινή τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τη ΝΔ να χαρακτηρίζει κωμικοτραγική την ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «μετά την καταγγελία της ΝΔ ότι το ΥΠΕΞ εμποδίζει παράνομα 70.000 Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές προφανώς για να μην τη μαυρίσουν στις κάλπες, τώρα μιλά αορίστως την κατάρτιση μιας νομοθετικής ρύθμισης».  
Και μέσα σε αυτό το κλίμα η Αξιωματική Αντιπολίτευση κρατά όλα τα σενάρια ανοιχτά κι ετοιμάζεται ακόμα και για το ενδεχόμενο να στηθούν τετραπλές κάλπες το Μάιο.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης