Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Νέα επιδείνωση στην αγορά ομολόγων - Στο 3,01% η απόδοση του 10ετούς

Ιταλία: Νέα επιδείνωση στην αγορά ομολόγων - Στο 3,01% η απόδοση του 10ετούς
Επιδείνωση καταγράφει η αγορά ιταλικών ομολόγων, εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία, αλλά και εντάσεων με τη Γαλλία
Νέα επιδείνωση καταγράφει σήμερα (8/2/2019) η αγορά ιταλικών ομολόγων, στον απόηχο της χθεσινής δραματικής υποβάθμισης των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ιταλική οικονομία.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι προβλέπει ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ με ρυθμό 0,2% το 2019, έναντι της ανάπτυξης 1% που καταγράφηκε στο σύνολο του 2018 και έναντι της προηγούμενης εκτίμησης της ΕΕ για ανάπτυξη 1,2%, ενώ για το α’ τρίμηνο του 2019 η ΕΕ αναμένει μηδενική ανάπτυξη.
Για το 2020 η ιταλική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8%, από 1,3% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο γ’ τρίμηνο του 2018 και κατά 0,2% στο δ’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να εισέλθει σε τεχνική ύφεση, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Περί τις 17:30, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει άνοδο 5,6 μονάδων βάσης στο 3,01%, από 2,948% στο χθεσινό κλείσιμο, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει στο 3,023%, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο.


Η απόδοση του 2ετούς ενισχύεται κατά 12,2 μ.β. στο 0,72%, ενώ του 30ετούς σημειώνει άνοδο 2,4 μ.β. στο 3,82%.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας ασκεί και η ένταση με τη Γαλλία, μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Ρώμη.
Η απόφαση της Γαλλίας ήρθε μετά τη συνάντηση του Di Maio με τους επικεφαλής του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», κίνηση που έχει προκαλέσει την οργή του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron.
Πιέσεις δέχεται, εν τω μεταξύ, και το ιταλικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί κατά 0,9%.
Πιέσεις δέχεται η μετοχή της Ubi Banca, η οποία καταγράφει απώλειες 3,8%, στον απόηχο κατώτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η ιταλική τράπεζα για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Η διαπραγμάτευση της μετοχής της μάλιστα ανεστάλη νωρίτερα, καθώς υποχωρούσε περισσότερο από 5%.
Η Moody's προειδοποίησε χθες πως θα υπάρξουν περαιτέρω πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες, εάν η ύφεση της ιταλικής οικονομίας συνεχιστεί για κάποια τρίμηνα.
Η Intesa Sanpaolo υποχωρεί κατά 0,7% και της Banco Bpm σημειώνει πτώση 0,7%, ενώ, στον αντίποδα, η Bper Banca καταγράφει άλμα 9% και η Unicredit ενισχύεται κατά 0,4%.
Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, πάντως, οι ιταλοί βιομήχανοι και επιχειρηματίες ασκούν πιέσεις με στόχο να αποκατασταθούν πλήρως οι γαλλοϊταλικές σχέσεις, για να μην υπάρξουν μόνιμες, αρνητικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο.
Δεν είναι τυχαίο, τέλος, ότι το ιταλικό spread έφρασε σήμερα στις 290 μονάδες, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο μηνών.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης