Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ιστορική επίσκεψη στη Χάλκη - Τσίπρας: Στόχος η επαναλειτουργία, αυτονόητη υποχρέωση ο σεβασμός στις μειονότητες

Ιστορική επίσκεψη στη Χάλκη - Τσίπρας: Στόχος η επαναλειτουργία, αυτονόητη υποχρέωση ο σεβασμός στις μειονότητες
Την Αγιά Σοφιά επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός - Συνάντηση με τον Binali Yildirim
(upd5) Ιστορική επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης πραγματοποιεί στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Ο σεβασμός στις μειονότητες δεν αποτελεί ζήτημα διμερούς διαπραγμάτευσης, αλλά αυτονόητη υποχρέωση», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
«Το μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε από την Χάλκη είναι ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα αποτελέσει μήνυμα κατανόησης και αδελφοσύνης μεταξύ των δύο λαών.
Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν γέφυρες μεταξύ των λαών μας», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
O Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «η σημερινή εικόνα στέλνει τα σωστά μηνύματα, αυτά θέλω να εκπέμψω.
Υπάρχουν διαφωνίες στις δύο χώρες, οι οποίες όμως μέσα από το διάλογο και την καλή πρόθεση μπορούμε να επιλύσουμε», τόνισε.
«Η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα προόδου τα προηγούμενα χρόνια όπως με την περιουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν και άλλα βήματα, θέλω να πιστεύω ότι οι αίθουσες της Θεολογικής Σχολής θα επαναλειτουργήσουν», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή και η συγκίνηση για μένα που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, αισθανόμενος ότι περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ιστορική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβεί «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, μνημεία όμως της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα, οικουμενικά μνημεία».
«Όμως, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι μνημεία του Ελληνισμού, ενός Ελληνισμού και μιας ελληνικής κοινότητας, μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες.
Πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. Μπορεί να μοιάζει σαν ένας κορμός δέντρου πληγωμένου, οι ρίζες όμως υπάρχουν, αναπνέουν είναι εδώ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για ότι είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί, όπως είπε, σε μία κιβωτό σοφίας και γνώσης, στη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι μία Σχολή, στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι λόγιοι άνθρωποι, ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς με σπουδαίες γνώσεις και πολύ σημαντική προσφορά, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες, που αργότερα έγιναν σπουδαίοι ιεράρχες, αρκετοί εξ αυτών διετέλεσαν και στον πατριαρχικό θρόνο, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη που τον ξενάγησε στους τόπους εκείνους που από μικρό παιδί, 15 ετών έφηβος, ήρθε από την Ίμβρο για να σπουδάσει. Όπως σημείωσε, είχε την ευκαιρία να μπει στις αίθουσες εκείνες που κάποτε υπήρχε διδασκαλία που σταμάτησε δυστυχώς από το 1971 και μετά, να ξεναγηθεί σε μία κιβωτό σοφίας και γνώσης, στον απίστευτο αυτό πλούτο που είναι η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, με πάνω από 100.000 βιβλία και να δει τη «μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλλεται, και με τη συνεισφορά της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να καταγραφούν και να ψηφιοποιηθούν, για να είναι αντικείμενο ανάγνωσης και γνώσης όλης της Οικουμένης».
Νωρίτερα, ο κ.Τσίπρας παρακολούθησε τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στη Θεολογική σχολή της Χάλκης όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος.
Μετά τη λειτουργία, ο πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
«Η Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης κατά τα 127 χρόνια της λειτουργίας της έδωσε άνω των 900 αποφοίτων.
Ήτο σαρξ εκ της σαρκός του Οικουμενικού Πατριαρχείου» ανέφερε στην ομιλία του στην Θεολογική Σχολή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επισημαίνοντας ότι «οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Θεού παραμένει αναλλοίωτος».
«Ευχαριστούμε για την θετική προσέγγισή σας εξοχότατε και ελπίζουμε να μην βραδύνει άλλο η ημέρα που αυτό το κέντρο των θεολογικών γραμμάτων θα ανοίξει πάλι τις πύλες του στο κοινό» ανέφερε ο κ.Βαρθολομαίος, υποστηρίζοντας ότι «την τελευταία 7ετία η Θεολογική Σχολή Χάλκης αναπτύχθηκε και άνοιξε στην οικουμένη».




Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο κ.Τσίπρας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από τον Ibrahim Kalin εκπρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Αγιά Σοφιά λίγο πριν τις 09:00 σήμερα το πρωί και ξεναγήθηκε για περίπου μισή ώρα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Σε μήνυμα του στο twitter ο κ.Τσίπρας έγραψε: «Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση κατά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού, της ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας».
Μετά την Χάλκη, ο
πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το μουσείο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και θα ξεναγηθεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και νυν πρόεδρο της Βουλής, Binali Yildirim, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί του αξιώματός του ώστε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.



(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 5/2 07:41)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης