Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δημόσιο: Για κάθε 1 ευρώ χρέους που εξοφλεί, δημιουργεί 2 ευρώ - Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την αυξητική τάση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Δημόσιο: Για κάθε 1 ευρώ χρέους που εξοφλεί, δημιουργεί 2 ευρώ - Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την αυξητική τάση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
«Κίτρινη κάρτα» από τους θεσμούς στην κυβέρνηση για τις αυξημένες υποχρεώσεις αποπληρωμής ιδιωτών
Με δεύτερη κίτρινη κάρτα από τους θεσμούς κινδυνεύει η κυβέρνηση για τη νέα γενιά των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν φορείς και οργανισμοί του  δημοσίου.
Η μεταπρογραμματική δέσμευση του οικονομικού επιτελείου για μηδενισμό των οφειλών στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται να πηγαίνει περίπατο.   
Τον Οκτώβριο του 2018 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου κατέγραψαν νέα αύξηση φτάνοντας στα 2,621 δισ. ευρώ από 2,612 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο ενώ πιο ανησυχητικό είναι το εξής στοιχείο: για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει το δημόσιο στους προμηθευτές του δημιουργεί νέο χρέος αξίας 2 ευρώ. Μάρτυρας σε αυτό που συμβαίνει είναι το Γενικό Λογιστήριο του κράτους που επιβεβαιώνει ότι τον Οκτώβριο εξοφλήθηκαν χρέη 82,1 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν νέες απαιτήσεις ύψους 164 εκατ. ευρώ.
Έτσι δύο εβδομάδες μετά το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου και των συστάσεων που απηύθυνε ο επικεφαλής των «19» Μάριο Σεντένο προς την ελληνική πλευρά για επιτάχυνση του ρυθμού αποπληρωμής αυτών των οφειλών, τα στοιχεία με τις πληρωμές που δημοσίευσε, χθες, το Γενικό Λογιστήριο έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες στη βελγική πρωτεύουσα γι ΄αυτή την κατάσταση.
Δεν αποκλείεται οι συστάσεις να γίνουν εντονότερες στην δεύτερη κάθοδο των δανειστών στην Αθήνα που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου 2019 και η χώρα θα πρέπει να παρουσιάσει δείγματα γραφής για την πρόοδο που έχει σημειώσει σε αυτόν τον τομέα.    

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου η εικόνα των χρεών του δημοσίου τον Οκτώβριο έχει ως εξής:

- Τα υπουργεία χρωστούν  114 εκατ. ευρώ
- Οι οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φθάνουν τα 263 εκατ. ευρώ
- Τα χρέη των ΔΕΚΟ ανέρχονται στα 341 εκατ. ευρώ.
- Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν υποχρεώσεις 799 εκατ. ευρώ  εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον  ΕΟΠΥΥ.
- Τα χρέη των νοσοκομείων φθάνουν στα 476 εκατ. ευρώ
- Τα Νομικά Πρόσωπα έχουν  οφειλές 341 εκατ. ευρώ
- Σε 627 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φόροι που θα πρέπει να επιστρέψει το δημόσιο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης