Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Ηγετική παρουσία στις παραχωρήσεις - Τι σηματοδοτεί η απόκτηση του ελέγχου των δύο οδικών αξόνων

tags :
ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Ηγετική παρουσία στις παραχωρήσεις - Τι σηματοδοτεί η απόκτηση του ελέγχου των δύο οδικών αξόνων
Προς τη Βουλή οδεύει η σύμβαση για την παραχώρηση του αεροδρομίου στο Καστέλι
Στο στρατηγικό σχεδιασμό που έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει που είναι η ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στον τομέα των παραχωρήσεων εντάσσεται η νέα κίνηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου πλέον απέκτησε το 100% σε δύο σημαντικούς οδικούς αξονες της χώρας.
Ο Όμιλος ήρθε σε συμφωνία με δύο ξένους Ομίλους για την απόκτηση των ποσοστών που κατείχε στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος και την εταιρεία Νέα Οδός.
Ειδικότερα η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αύξησε την συμμετοχή της στους δύο ανωτέρω αυτοκινητοδρόμους από 33,33% που κατείχε κατά την έναρξη των παραχωρήσεων σε 100% πλέον, αποκτώντας σταδιακά τα ποσοστά συμμετοχής και των δύο άλλων εταίρων, των ομίλων ACS Dragados και Ferrovial. Για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής και των δύο ομίλων θα καταβληθούν σταδιακά έως το 2028 συνολικά περίπου 145 εκατ. ευρώ.   
Πλέον, οι συμμετοχές του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων διαμορφώνονται ως εξής:
Νέα Οδός: 100%
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Κεντρική Οδός): 100%
Ολυμπία Οδός: 17%
Υπενθυμίζεται ότι σύντομα αναμένεται να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ήδη η σύμβαση έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το τελευταίο βήμα είναι η έγκριση από τη Βουλή.
Η ανάδοχος κοινοπραξία Ariadne Airport Group ( ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR Airports Limited) θα  αναλάβουν τη λειτουργία και εκμετάλλευση του αεροδρομίου, με ποσοστόο 54% και το Δημόσιο το 46%. Να σημειωθεί ότι το Αεροδρόμιο του Ηρακλείου παραμένει ως σήμερα το δεύτερο σε κίνηση στην Ελλάδα, μετά το Ελ.Βενιζέλος.
Μαζί με το Αεροδρόμιο η εταιρεία παραχώρησης θα μπορεί να αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή εμπορική ζώνη 400 στρεμμάτων
Παράλληλα, o όμιλος διαχειρίζεται συνολικά 2.235 θέσεις στάθμευσης σε σταθμούς στάθμευσης ανά την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων του Ομίλου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι δύο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει υπογράψει η θυγατρική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου.  
Ο Όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ διαθέτει αντέλεστο 2 δισ. ευρώ περίπου έχει ετήσιο τζίρο που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια επενδύσεις πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης