Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Οριακή πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Νοέμβριο 2018 - Στις 54 μονάδες ο σύνθετος PMI

Γαλλία: Οριακή πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Νοέμβριο 2018 - Στις 54 μονάδες ο σύνθετος PMI
Παρά την οριακή πτώση που σημείωσε ο δείκτης PMI, τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Οριακή πτώση σημείωσε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της Γαλλίας για τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (23/11) στοιχεία της Markit, τα οποία ωστόσο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 54 μονάδες, έναντι 54,1 μονάδων τον Οκτώβριο του 2018, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν περαιτέρω πτώση στις 53,9 μονάδες.
Παρά το γεγονός ότι η συνολική δραστηριότητα παρέμεινε αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τις 50 μονάδες, οι οποίες διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση, παρατηρήθηκε μία αυξανόμενη απόκλιση ανάμεσα στους κλάδους υπηρεσιών και μεταποίησης.
Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε περισσότερο απ΄ ότι ανέμεναν οι αναλυτές, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 50,7 μονάδες, έναντι 51,2 μονάδων τον Οκτώβριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 51 μονάδες.
Αντίθετα, ο κλάδος υπηρεσιών παρέμεινε ενισχυμένος, παρά την επιβράδυνση που σημείωσε, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 55 μονάδες, έναντι 55,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις.
«Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών προσπαθούν να βρουν μία τιμολογιακή δύναμη εν μέσω σχετικά αργής ζήτησης, η οποία καθοδητείται από την αδυναμία στον τομέα της μεταποίησης», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «οι υπηρεσίες είναι ανθεκτικές αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι για την επίτευξη αυτού του στόχου και η παραγωγή είναι σαφώς ο βασικός τομέας ανησυχίας».
Οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες και οι προσλήψεις στον τομέα της μεταποίησης σημείωσαν επιβράδυνση τον Νοέμβριο για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν εν μέσω των διεθνών εμπορικών εντάσεων.
Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος υπηρεσιών, ο οποίος είναι λιγότερο εκτεθειμένος στην εξωτερική ζήτηση, διατήρησε την ανάπτυξη κρατώντας τις αυξήσεις των τιμών πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τις τιμές εισροών.
Η ανάπτυξη των προσλήψεων στον κλάδο υπηρεσιών, ο οποίος ηγείται της ανάκαμψης στη γαλλική αγορά εργασίας, υποχώρησε με τους βραδύτερους ρυθμούς από τον Αύγουστο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης