Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η κεντροδεξιά θα παραμείνει πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο

Reuters: Η κεντροδεξιά θα παραμείνει πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα παραμείνει η πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα παραμείνει η πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, με τον επικεφαλής υποψήφιο του ΕΛΚ, Manfred Weber, να αποκτά προβάδισμα στην «κούρσα» διαδοχής του Jean-Claude Juncker στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως προκύπτει από ανάλυση δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε το Reuters.
Η ανάλυση βασίζεται σε δημοσκοπήσεις στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η ανάλυση δείχνει ότι το ΕΛΚ θα παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα, διευρύνοντας το προβάδισμά του έναντι των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών (S&D), του οποίου ο «εκλεχτός» για την προεδρία της Κομισιόν είναι ο Ολλανδός Frans Timmermans, νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, οι δύο βασικές ομάδες αναμένεται να κερδίσουν μαζί κάτω από το ήμισυ των εδρών, καθώς τα αντι-ευρωπαϊκά και εθνικιστικά κόμματα, αλλά και μια σειρά άλλων μικρών κομμάτων, αναμένεται να ενισχυθούν.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, το ΕΛΚ αναμένεται να κερδίσει περίπου 177 από τις συνολικά 705 έδρες, από 219 από τις 751 έδρες σήμερα.
Οι έδρες του Ευρωκοινοβουλίου θα μειωθούν, λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.
Οι S&D θα παραμείνουν δεύτερη δύναμη με 141 έδρες, κάτω από τις σημερινές 189.
Ένας άτυπος «μεγάλος συνασπισμός» με το ΕΛΚ δεν θα διέθετε την πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν θα πρέπει να αναζητά μια ευρύτερη υποστήριξη.
Οι Πράσινοι, που τα πάνε πολύ καλά στη Γερμανία, αναμένεται να κερδίσουν 48 έδρες, από 52 σήμερα.
Οι φιλελεύθεροι της ALDE θα καταστούν το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα με 83 έδρες, ενώ οι ακροδεξιές ομάδες EFDD και ENF αναμένεται ότι θα κερδίσουν συνολικά 98 έδρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης