Αρνητικοί οι δανειστές σε νέα παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 ακριτικά νησιά

Αρνητικοί οι δανειστές σε νέα παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 ακριτικά νησιά
Με την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.
Προς οριστική κατάργηση βαίνει από την 1η Ιανουαρίου 2019 το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω που δέχονται και το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές όχι μόνο είναι αρνητικοί σε μία νέα εξάμηνη παράταση του μέτρου, επιπρόσθετα συμβούλεψαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια από την πλευρά της που θα μπορούσε να ληφθεί ως μονομερή.
Άλλωστε νωπή είναι ακόμη στο οικονομικό επιτελείο η οδυνηρή εμπειρία του περασμένου Ιουνίου, όπου η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ από τον ESM μόλις ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της Αθήνας να διατηρήσει μειωμένους, για έξι ακόμη μήνες, τους συντελεστές ΦΠΑ στα προηγούμενα νησιά.
Μολονότι η Ελλάδα εξήλθε από τα μνημόνια τα ρίσκα για την ίδια παραμένουν.
Στην φάση την οποία βρίσκεται μία ανάλογη ενέργεια από την πλευρά της θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή των πρώτων χρημάτων από τα ANFA’s ύψους 600 εκατ. ευρώ που πρόκειται να εκταμιευθούν μέσα στον Δεκέμβριο.
Χωρίς το «πράσινο φως» από το Eurogroup, όπου η Γερμανία έχει τον έλεγχο των αποφάσεων, τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται ποτέ να φθάσουν στην χώρα μας.
Εξάλλου μια πιο προσεκτική ματιά τόσο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου όσο και σε αυτό που κατέθεσε ο Γιώργος Χουλιαράκης στην Κομισιόν, επιβεβαιώνει την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο μέτρο.
Ειδικά στο σχέδιο που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες και στο οποίο περιγράφονται τα αντίμετρα που είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει από το 2019(όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες και η χορήγηση επιδόματος στέγασης) δεν περιλαμβάνεται η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.
Με την κυβέρνηση να έχει επενδύσει πολιτικά στο θέμα της ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις δίνοντας έτσι προτεραιότητα στις συζητήσεις που διεξάγει με τους ευρωπαίους εταίρους, το καθεστώς του ΦΠΑ στα πέντε νησιά έχει σχεδόν μπει στο περιθώριο.
Άλλωστε έχει ήδη ενεργοποιηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο το οποίο λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά.
Με την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

Πιο συγκεκριμένα, αν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή κάποια ανατροπή, από  την 1η Ιανουαρίου 2019, στα 5 νησιά:

1. Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

2. Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και  γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

3. Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι,  αναψυκτικά, χυμοί,  και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση - catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS