Στην άτυπη Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ ο Ξανθάκος

Στην άτυπη Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ ο Ξανθάκος
Στα θέματα των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία αναφέρθηκε ο Η. Ξανθάκος
Στην άτυπη Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Οκτωβρίου στο Innsbruck (Ίνσμπρουκ), στο πλαίσιο της Αυστριακής Προεδρίας, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτεταμένη ενημέρωση από την Επίτροπο Εμπορίου, κα. Malmström και δόθηκε η δυνατότητα στους Υπουργούς των κρατών-μελών να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στην τρέχουσα θεματολογία διεθνούς εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως είναι οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ο εκσυγχρονισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις νέες εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε.
Αρχικά η συζήτηση εξελίχθηκε γύρω από τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΠΟΕ, καθώς και γύρω από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί σχετικά με αυτά, όπως είναι η τριμερής πρωτοβουλία ΕΕ-Ιαπωνίας-ΗΠΑ, οι διμερείς διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ, η ειδική ομάδα εργασίας ΕΕ-Κίνας και μία σχετική πρωτοβουλία του Καναδά.
Ως πιο άμεσο πρόβλημα παραμένει η κατάσταση παράλυσης στην οποία βρίσκεται το Εφετειακό Σώμα του ΠΟΕ.
Ο κ. Ξανθάκος διατύπωσε τη σταθερή ελληνική θέση για τον κρίσιμο ρόλο του Οργανισμού και ζήτησε από την Επιτροπή να εξακολουθήσει τις ηγετικές προσπάθειές της σε όλα τα πεδία να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα προκειμένου να υποστηριχθεί το ανοικτό, βασισμένο σε κανόνες και δίκαιο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα της περιόδου.
Ο κ. Ξανθάκος κάλεσε την Επιτροπή να συνεχίσει τις προσπάθειές της ώστε να διατηρηθούν ανοικτά τα κανάλια διαλόγου με τις ΗΠΑ και να προωθηθεί μια θετική εμπορική ατζέντα αμοιβαίων οφελών.
Έδωσε έμφαση στην κοινωνία των πολιτών και στη σημασία των ευρωπαϊκών προτύπων για την ασφάλεια των καταναλωτών, την υγεία και το περιβάλλον.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα θέματα των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Τέλος, μεγάλο μέρος της συνάντησης κάλυψε η εκτεταμένη ενημέρωση και συζήτηση για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις των Εμπορικών Συμφωνιών (FTA) που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό των κρατών-μελών της ΕΕ με τρίτες χώρες (Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, χώρες Mercosur -Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη-, Μεξικό, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Βιετνάμ και Χιλή), κάποιες από τις οποίες είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας.
Ο κ. Ξανθάκος τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην εμπορική ατζέντα της ΕΕ, επεσήμανε την ανάγκη επίτευξης αμοιβαίου οφέλους για όλα τα μέρη με ταυτόχρονη προστασία των ευαισθησιών τους και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του αγροτικού τομέα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Ειδικά για την περίπτωση της Mercosur επεσήμανε τις εκκρεμότητες στους τομείς των ναυτιλιακών υπηρεσιών και των γεωγραφικών ενδείξεων.

www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS