Η Golden Visa επεκτείνεται στην αγορά μετοχών, ομολόγων, καταθέσεων και αμοιβαίων κεφαλαίων

Η Golden Visa επεκτείνεται στην αγορά μετοχών, ομολόγων, καταθέσεων και αμοιβαίων κεφαλαίων
Το αρχικό κεφάλαιο θα κυμαίνετε από 400.000 έως 800.000 ευρώ
Με  ….1000 τρέχει η Golden Visa τα πέντε τελευταία χρόνια  επιτυγχάνοντας στη δημιουργία εκ τους μηδενός μια νέα ομάδα επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων.
Οι πρώτες 21 άδειες παραμονής εκτοξεύθηκαν στις 3.125 άδειες μέχρι τον Αύγουστο του 2018 σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση 14.919%.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει το επόμενο βήμα και επεκτείνει το μέτρο της Golden Visa στην αγορά μετοχών και ομολόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το περιεχόμενο της τροπολογίας θα βγει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες για να πάρει στη συνέχεια το …δρόμο προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.
Η διάταξη του νομοσχεδίου θα προβλέπει ότι οι αλλοδαποί επενδυτές που θα αγοράζουν μετοχές εταιρειών όπως και ομόλογα  συνολικής αξίας 400.000 ευρώ θα παίρνουν την Golden Visa, όπως και ευρωπαϊκό  διαβατήριο για να ταξιδεύουν σε 26 χώρες της Ζώνης Σένγκεν.
Πιο αναλυτικά η αγορά μετοχών περιλαμβάνει και εταιρείες εκτός οργανωμένης αγοράς με έδρα την Ελλάδα.
Επίσης οι αλλοδαποί μπορούν να επενδύουν σε Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας που έχει ως σκοπό τις επενδύσεις αποκλειστικά στην Ελλάδα.
Η Golden Visa θα δίνετε όταν ο αλλοδαπός επενδυτής τοποθετεί το ποσό των 400.000 σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και ο χρόνος διακράτησης ξεπερνά τα τρία χρόνια.
Στο ενδεχόμενο ο επενδυτής να τοποθετείτε στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το ποσό που απαιτείται θα ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.
Ο νομοθέτης δίνει και άλλες δύο επιλογές για την απόκτηση άδειας παραμονής πιο χαμηλού επενδυτικού ρίσκου.
Ανάμεσα σε αυτές είναι η προθεσμιακή κατάθεση σε πιστωτικό ίδρυμα με την προϋπόθεση ότι η κατάθεση θα παραμείνει ένα χρόνο και θα συνοδεύεται με πάγια  εντολή  ανανέωσης.
Η αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε  μετοχές και ομόλογα.
Οι  αλλοδαποί επενδυτές που έχουν διαμορφώσει «καλή» σχέση με το ρίσκο θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές, εταιρικά και κρατικά ομόλογα τα οποία εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή πρόκειται να αποκτηθούν από εταιρείες που ήδη διαπραγματεύονται και το ποσό της κατηγορίας αυτής διαμορφώνεται σε 800.000 ευρώ.
Στέλεχος του Enterprise Greece εκτιμά ότι η χώρα εμπλουτίζει το …οπλοστάσια της για την προσέλκυση επενδυτών αλλά θεωρεί ότι η αγορά ακινήτων θα παραμένει ο βασικός πυλώνας της Colden Visa καθώς είναι πιο εύκολη επένδυση σε  ένα ακίνητο.
Το ίδιο αναφέρει ότι πρέπει να βελτιωθεί ο χρόνος έκδοσης διαβατηρίων καθώς αρκετοί αλλοδαποί αποκτούν την Colden  Visa έχοντας στην κατοχή τους ευρωπαϊκό διαβατήριο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πιο «θερμοί» αγοραστές ακινήτων είναι οι Κινέζοι, ακολουθούν οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Λιβανέζοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ιρακινοί, οι Ουκρανοί, οι Σύριοι και οι Ιρανοί.
H  Golden Visa έχει δοθεί και στα μέλη των οικογενειών που ο συνολικός τους αριθμός φθάνει σε 8123 μέχρι τις 31  Αυγούστου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Νίκος Θεοδωρόπουλος

BREAKING NEWS