Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αχτσιόγλου: Σε 4 μήνες και χωρίς ηλικιακές διακρίσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού

Αχτσιόγλου: Σε 4 μήνες και χωρίς ηλικιακές διακρίσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού
Η υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους και ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις
«Άμεσα θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες, όπως προβλέπει ο νόμος» εξήγγειλε η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου , σε συνέντευξη της στη εφημερίδα « Αυγή της Κυριακής» αφήνοντας να εννοηθεί επίσης ότι η αύξηση θα γίνει σε δυο δόσεις κατά το μοντέλο της Πορτογαλίας.
Επιβεβαίωσε ακόμα  ότι θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους και ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.
Συγκεκριμένα, για τον κατώτατο μισθό ανέφερε:  Η παρούσα Κυβέρνηση προχωρά το σχέδιό της μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων σε όλα τα μισθολογικά επίπεδα.
Τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι η σύνταξη εκθέσεων από συγκεκριμένους επιστημονικούς φορείς, ώστε να εκτιμηθεί η επίδραση της αύξησης στους βασικούς οικονομικούς δείκτες.
Στη συνέχεια θα υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, σύνταξη πορίσματος από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και, τέλος, η απόφαση του Υπουργού Εργασίας για την αύξηση του μισθού.
Για τον υποκατώτατο μισθό τόνισε: Ο ηλικιακός ρατσισμός στην αμοιβή των νέων εργαζομένων θα σταματήσει.
Ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ μεικτά συνιστά μία δυσμενή ηλικιακή διάκριση σε βάρος των νέων έως 25 ετών, η οποία θεσπίστηκε το 2012, με πρόσχημα τη δήθεν ευκολότερη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.
Στην ουσία δημιούργησε ένα πλήθος εργατικού δυναμικού, το οποίο έγινε αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα μοχλός πίεσης για συνολική καθίζηση των μισθών.
Κι αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φυσικό φαινόμενο αλλά ως μία συνειδητή επιλογή συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ως δόγμα τους τη συμπίεση της εργασίας στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί ότι θα θέσει τέλος σ’ αυτή την ντροπιαστική διάκριση.
Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.
Για την αποτροπή μείωσης των συντάξεων επισήμανε: Όπως υποστηρίξαμε στη 2η αξιολόγηση και όπως σήμερα αποδεικνύουμε, το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, που αφορά ένα μέρος των συνταξιούχων, δεν είναι αναγκαίο, ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά.
Διαρθρωτικά δεν είναι αναγκαίο διότι μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στέκεται πλέον στα πόδια του, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του είναι διασφαλισμένη και η συνταξιοδοτική δαπάνη πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δημοσιονομικά το μέτρο δεν είναι αναγκαίο διότι σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης είναι πλέον βέβαιο ότι θα επιτύχουμε τους στόχους και μάλιστα θα έχουμε δημοσιονομική υπεραπόδοση.
Αναφορικά με το πολιτικό περιβάλλον, εκτιμώ ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαμορφώνεται η πολιτική στήριξη προκειμένου να αποφύγουμε τις περαιτέρω επιβαρύνσεις των συνταξιούχων, αλλά η τελική εικόνα θα οριστικοποιηθεί τον Οκτώβρη.
Όσον αφορά τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, αυτά συνεπάγονται την επιστροφή του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε συνθήκες χρεοκοπίας, αναξιοπιστίας και ελλειμμάτων, με παράλληλη ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης για τους λίγους.
Στον αντίποδα αυτών των σχεδίων της ΝΔ η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της για τη διαρκή ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, έχοντας μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια μετατρέψει το θηριώδες έλλειμμα που παρέλαβε σε πλεόνασμα, έχοντας διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, εξοφλώντας τις εκκρεμείς συντάξεις, και αποκαθιστώντας αδικίες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης