Τελευταία Νέα
Διεθνή

Raab: Μια καλή συμφωνία για το Brexit είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα - Τα σχέδια της Βρετανίας για «no deal»

Raab: Μια καλή συμφωνία για το Brexit είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα - Τα σχέδια της Βρετανίας για «no deal»
Ένα σενάριο στο οποίο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία δεν είναι ούτε αυτό που θέλουμε ούτε αυτό που περιμένουμε, υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός Brexit
(upd) Την πεποίθηση ότι μια «καλή συμφωνία» είναι το «πιο πιθανό αποτέλεσμα» των διαπραγματεύσεων του Brexit, εξέφρασε εκ νέου σήμερα (23/8/2018) ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, Dominic Raab.
Ο Raab σημείωσε ότι είναι «σίγουρος» πως Βρετανία και Βρυξέλλες θα διαμορφώσουν ένα σύμφωνο που θα είναι «προς το αμοιβαίο συμφέρον».
Ο ίδιος τόνισε ότι μία τέτοια συμφωνία «αναγνωρίζει την κοινή ιστορία και τις αξίες και επίσης παρέχει μία ισχυρή και βιώσιμο θεμέλιο για τη μελλοντική μας σχέση».
Όπως υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός Brexit, ένα σενάριο στο οποίο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία (no deal) «δεν είναι ούτε αυτό που θέλουμε ούτε αυτό που περιμένουμε».
Σχετικά με το ζήτημα της Ιρλανδίας, ο Raab δήλωσε πως η Βρετανία δεν θα επιτρέψει σε τίποτα να διαταράξει τη συμφωνία του Μπέλφαστ και δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ακόμη και σε περίπτωση «no deal».

Τα σχέδια της Βρετανίας για ένα «no deal Brexit»

Το υπουργείο Brexit δημοσίευσε σήμερα περίπου 25 τεχνικά έγγραφα -τα πρώτα από μια σειρά περίπου 80 ανακοινώσεων- που παραθέτουν τα σχέδια της Βρετανίας για την περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.
Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, οι βρετανικές επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη γραφειοκρατία, πιθανές καθυστερήσεις στα σύνορα και διαταραχές ταμειακών ροών, εάν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε μια συμφωνία εξόδου με τις Βρυξέλλες, προτού εξέλθει από το μπλοκ τον Μάρτιο του 2019.
Όπως αναφέρεται στα έγγραφα, η Βρετανία θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο ελέγχου των επιδοτήσεων για να εξασφαλίσει τον συνεχή έλεγχο των αντιανταγωνιστικών επιδοτήσεων, ενώ οι κοινοτικοί κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων θα μεταφερθούν στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και θα περιλαμβάνουν τις υπάρχουσες εξαιρέσεις κατά κατηγορίες, όπως επιτρέπονται βάσει των ισχυόντων κανόνων.
Παράλληλα, θα υπάρξουν μερικές συγκεκριμένες αλλαγές στον κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Vat).
Επίσης, όπως αναφέρουν τα κυβερνητικά έγγραφα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιδιώξουν να ελαχιστοποιήσουν τις καθυστερήσεις και το πρόσθετο φορτίο για το νόμιμο εμπόριο και να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των εμπορικών όρων ώστε να ενσωματώσουν τυχόν αλλαγές στις τελωνειακές διαδικασίες του Ηνωμένου Βασιλείου και νέους δασμούς.
Σε περίπτωση «no deal», θα απαιτούνται τελωνειακές δηλώσεις όταν εμπορεύματα εισέρχονται από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο ή όταν εμπορεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο εξάγονται στην ΕΕ.
Παράλληλα, τα έγγραφα προειδοποιούν ότι οι Βρετανοί που ζουν στην ΕΕ πιθανόν να χάσουν την πρόσβαση στους λογαριασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί πολίτες στο σύνολό τους θα επιβαρύνονται περισσότερο για να κάνουν πληρωμές με τραπεζικές κάρτες εντός της ΕΕ και οι επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Ευρώπη μπορεί να αποκοπούν από επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες σε πολλούς τομείς για να περιορίσει τις επιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο κόστος και βραδύτερους ρυθμούς στις συναλλαγές τους σε ευρώ.
Η ΕΕ συμφώνησε φέτος να περιορίσει τα τέλη που καταβάλλουν οι λιανέμποροι στις συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.
Χωρίς μία συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, το μέτρο για τις διασυνοριακές συναλλαγές δεν θα εφαρμόζεται πλέον.
«Το κόστος των συναλλαγών με κάρτες ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα αυξηθεί και αυτές οι διασυνοριακές πληρωμές δεν θα καλύπτονται πλέον από την απαγόρευση της επιπλέον επιβάρυνσης», αναφέρεται στο έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι προτίθεται να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές όπως η Bank of England και η Financial Conduct Authority ένα «γενικό μεταβατικό εργαλείο» ώστε η εφαρμογή των αλλαγών να είναι σταδιακή και να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις εάν δεν υπάρξει συμφωνία εξόδου.
Ωστόσο, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αποφυγή ανωμαλιών στις διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί σημαντικό τραπεζικό επενδυτικό κέντρο στην Ευρώπη», αναφέρεται στο κείμενο.
«Απουσία ενεργειών εκ μέρους της ΕΕ, οι πελάτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου δεν θα είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των επενδυτικών τραπεζών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στα έγγραφα.
Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν ανακοινώσει ότι επαφίεται στις ίδιες τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να προετοιμασθούν για το Brexit, εγκαθιστώντας έδρες εντός της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης