Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling: Υπό στενή εποπτεία η Ελλάδα μετά το τέλος του μνημονίου - Εύχομαι η Γερμανία να είχε εκτιμήσει περισσότερο τις θυσίες των Ελλήνων

Regling: Υπό στενή εποπτεία η Ελλάδα μετά το τέλος του μνημονίου - Εύχομαι η Γερμανία να είχε εκτιμήσει περισσότερο τις θυσίες των Ελλήνων
Δεν έγιναν όλα σωστά στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ο Regling, υπεραμυνόμενος ωστόσο των χειρισμών του ESM
Στην παραδοχή ότι η ελληνική κρίση αιφνιδίασε την Ευρώπη προχώρησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Klaus Regling, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό στενή εποπτεία και μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος στις 20 Αυγούστου.
O Regling εξέφρασε τον σεβασμό του στον ελληνικό λαό για τις θυσίες του κατά τη διάρκεια της κρίσης και ευχήθηκε να είχαν εκτιμηθεί περισσότερο από τη Γερμανία.

«Θα ήταν αλαζονικό να πιστεύουμε ότι τα κάναμε όλα σωστά στην Ελλάδα», παραδέχθηκε ο Regling.
Όπως εξήγησε, «δεν υπήρχε εγχειρίδιο για αυτήν την κρίση, τη χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση.
 Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, για παράδειγμα, στην οποία οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έπρεπε να παραιτηθούν από 100 δισ. ευρώ το 2012, θα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα.
Αλλά, κατ 'αρχήν, ενεργήσαμε σωστά: ακολουθώντας το παράδειγμα του ΔΝΤ, οι χώρες του ευρώ χορήγησαν δάνεια διάσωσης, τα οποία συνδέονταν με αυστηρές απαιτήσεις μεταρρύθμισης.
 Εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Οι άλλες χώρες του προγράμματος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος, είναι ήδη επιτυχημένες.
Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ο καλύτερος οικονομικός συντονισμός στην Ευρώπη, η δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης και ο ESM έχουν κάνει τη νομισματική ένωση πιο ανθεκτική».
Στην ερώτηση του Spiegel τι διδάχθηκε από την κρίση στην Ευρωζώνη ο Regling τόνισε:
«Έχω αναπτύξει τεράστιο σεβασμό για τον ελληνικό λαό, που έπρεπε να δεχτεί οδυνηρές προσαρμογές.
Οι μισθοί και οι συντάξεις έπρεπε να μειωθούν κατά 30%.
Ο αριθμός των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα έπρεπε επίσης να μειωθεί σημαντικά. Εύχομαι αυτή η προσαρμογή να είχε εκτιμηθεί περισσότερο στη Γερμανία.
Αυτές οι περικοπές ήταν απαραίτητες για την αποκατάσταση υγιών δημόσιων οικονομικών και ανταγωνιστικότητας.
Οι Έλληνες τις έχουν αποδεχθεί επειδή θέλουν να μείνουν στη ζώνη του ευρώ».
Όσον αφορά την αιτία της κρίσης στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι  μετά την ένταξή στη ζώνη του ευρώ, οι μισθοί αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι η παραγωγικότητα.
Ως αποτέλεσμα, η οικονομία της Ελλάδας έχασε την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με άλλες χώρες του ευρώ.
Επιπλέον, υπήρχε μια αδύναμη δημόσια διοίκηση με αργή νομική εφαρμογή, αργές δικαστικές αρχές και ένα υποβαθμισμένο κτηματολόγιο.
Όταν έγινε φανερό το 2009 ότι η Αθήνα είχε «πειράξει» τα ελλείμματά της, η χώρα έχασε απότομα την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές και έπρεπε να ζητήσει δάνεια διάσωσης.
Σχετικά με το αν θεωρεί ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει τελειώσει, ο Regling απάντησε ότι η κρίση έχει πλέον παρέλθει.
«Το τέλος του προγράμματος ESM για την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος.
Αλλά η Αθήνα θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τον ESM.
Με δάνεια διάσωσης ύψους 204 δισ. ευρώ, είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας.
Λόγω των μακροχρόνιων προθεσμιών λήξης και των χαμηλών επιτοκίων, η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 12 δισ. ευρώ από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στον προϋπολογισμό της κάθε χρόνο.
Επιπλέον, υπάρχει η ελάφρυνση του χρέους, η οποία έρχεται χωρίς περικοπές στο χρέος ή το κόστος για άλλους φορολογούμενους.
Για τους λόγους αυτούς, η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό στενή εποπτεία από τον ESM και τα άλλα θεσμικά όργανα μετά το τέλος του προγράμματος, σε σχέση με ότι συνέβη στις άλλες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης