Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan καταστρέφει την τουρκική οικονομία - Έρχεται νομισματική κρίση

Ο Erdogan καταστρέφει την τουρκική οικονομία - Έρχεται νομισματική κρίση
Απόλυτα κυρίαρχος επί των πάντων ο Τούρκος πρόεδρος μετατρέπεται σε... Maduro
Μπορεί ο αποπληθωρισμός να μην βρίσκεται ακριβώς προ των πυλών της τουρκικής οικονομίας, αλλά η κατεύθυνση που αυτή ακολουθεί δείχνει ότι πολύ γρήγορα θα… συναντηθούν.
Καθώς ο Erdogan ασκεί όλο και μεγαλύτερες πιέσεις στην οικονομία, ενώ ουσιαστικά έχει άρει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, οι επενδυτές δείχνουν να φοβούνται ότι το επόμενο επεισόδιο στο τουρκικό σήριαλ θα είναι μία νομισματική κρίση.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε περίπου 4% έναντι του δολαρίου στην αρχή της εβδομάδας, όταν ο Erdogan ανακοίνωσε ότι η θέση του υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας δίνεται στον γαμπρό του, ενώ ταυτόχρονα έθεσε σε εφαρμογή μέτρα περιορισμού της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.
Οι επενδυτές πούλησαν επίσης μετοχές και τουρκικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να φθάνει στο 7,15%, βάσει στοιχείων της Tradeweb.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι αυτή η διαδοχή γεγονότων θα μετεξελιχθεί σε μία νομισματική κρίση», εκτίμησε ο Paul McNamara, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στη GAM Holding και προσέθεσε «υπάρχουν πολλές ενδείξεις που σχετίζονται άμεσα με ανάλογες κρίσεις που έχουν ξεσπάσει και στο παρελθόν».
Σε μια τέτοια κρίση, μια απότομη διακύμανση σε ένα νόμισμα απειλεί την κυβέρνηση και την ικανότητα των τοπικών επιχειρήσεων να πληρώνουν το εξωτερικό χρέος.
Η Τουρκία έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα εξωτερικού χρέους για μια αναπτυσσόμενη χώρα, στο 53,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι τοπικές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει χρέος πολλών δισ. δολαρίων, γεγονός που αφήνει ευάλωτη και την οικονομία στην κρίση, σε περίπτωση που η λίρα βυθιστεί ακόμη περισσότερο έναντι του δολαρίου.
Η λίρα έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας της από την αρχή του 2018, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις πριν από την επανεκλογή Erdogan, καθώς γνώριζαν τις προθέσεις του για επιβολή μίας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα είναι αυτός που θα διορίσει τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/https_%252F%252Fs3-us-west-2.amazonaws%20%285%29_7.jpg?itok=-avShOwB

Ταυτόχρονα ο Erdogan προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τοποθετώντας τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών, κατάργησε την πενταετή θητεία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας.
Μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, Albayrak ήταν το να εξασφαλίσει την επιβολή λογοκρισίας στα tweets του Τούρκου δημοσιογράφου,  ο οποίος εργάζεται στην εφημερίδα Cumhuriyet.

Υπερπληθωρισμός, ένα πολιτικό γεγονός

Ο υπερπληθωρισμός είναι κατά κύριο λόγο πολιτικό γεγονός, όχι νομισματικό.
Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε αυτόν και όχι το αντίθετο.
Το αποδεικνύουν οι προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Δημοκρατία της Weimar: Οι αιτήσεις για αποζημιώσεις πολέμου μετά τον  Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν μπορούσαν να εξοφληθούν και έτσι η Γερμανία προχώρησε στο τύπωμα χρήματος.

Ζιμπάμπουε: Ο πρωθυπουργός, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε δήμευσε τη γη για να τη δώσει στον λαό.
Το αποτέλεσμα ήταν μία εκτεταμένη εκροή κεφαλαίων.
Η χώρα κατέρρευσε όπως και το νόμισμα της.

Βενεζουέλα: Για την καταπολέμηση της φτώχειας, οι πρόεδροι Hugo Chávez και Nicolás Maduro ανέλαβαν τη βιομηχανία πετρελαίου και έδωσαν φθηνή βενζίνη στους πολίτες.
Σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, η βενζίνη είναι τώρα μια δεκάρα ένα λίτρο.
Αλλά οι κάτοικοι της Βενεζουέλας δεν έχουν ούτε μία δεκάρα τσακιστή.

Η Τουρκία στο μονοπάτι της Βενεζουέλας

Όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ακολουθεί τακτική Maduro:

Ο Erdogan φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους
Το Κοινοβούλιο έχει τυπική παρουσία στον καθορισμό της πολιτικής και απόλυτα κυρίαρχος είναι ο πρόεδρος.
Ο Erdogan ανέλαβε τη διοίκηση του Τύπου
Ο Erdogan ανέλαβε τη διοίκηση των δικαστηρίων
Ο Erdogan ανέλαβε την οικονομική πολιτική
Ο Erdogan πρόκειται να αναλάβει την κεντρική τράπεζα

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-07-11_18-30-56.jpg?itok=yHX4b7gf

Όταν επέλθει υπερπληθωρισμός ή πληθωρισμός, εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες και πρόσφυγες θα πλημμυρίσουν στην Ελλάδα.
Η ΕΕ δεν είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο γεγονός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης