Τελευταία Νέα
Διεθνή

5G: Η τεχνολογία αξίας 12 τρισ. που κρύβεται πίσω από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας

5G: Η τεχνολογία αξίας 12 τρισ. που κρύβεται πίσω από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας
Κίνα και ΗΠΑ αγωνίζονται προκειμένου να τελειοποιήσουν πρώτες την τεχνολογία 5G και να γίνουν οι απόλυτοι κυρίαρχοι
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μόλις ξεκίνησε, με την κλιμάκωσή του να είναι σε εξέλιξη, μετά από μήνες εκατέρωθεν απειλών για επιβολή δασμών ύψους αρκετών δισ. δολαρίων.
Αν και στα πρωτοσέλιδα των ιστοσελίδων και των εφημερίδων βρίσκονται προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα ή η σόγια, το CNBC σε εκτενή ανάλυσή του τονίζει ότι υπάρχει και μία «κρυφή πηγή» που προκαλεί αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, η οποία δεν είναι άλλη από την τεχνολογία 5G.
 
Η τεχνολογία αυτή καθορίζει την επόμενη γενιά του mobile Internet, με τους χρήστες να μπορούν να «κατεβάζουν» ταινίες εντός δευτερολέπτων, ενώ αναμένεται ότι θα επηρεάσει όλα τα επίπεδα της οικονομίας.
ΗΠΑ και Κίνα αντιμάχονται για το ποια από τις δύο θα είναι αυτή που  θα επιτύχει τον στόχο και θα κυριαρχήσει στη νέα τεχνολογία, η αξία της οποίας αποτιμάται στα 12 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit.
Σύμφωνα με το CNBC, η εν λόγω τεχνολογία θα αποτελούσε το βασικότερο όπλο του Donald Trump προκειμένου να επιτύχει τον προεκλογικό του στόχο να «κάνει τις ΗΠΑ υπέροχες εκ νέου».
Το κινητό διαδίκτυο απαιτεί "πρότυπα" που μπορούν να συμφωνηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε οι εταιρείες που παράγουν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, καθώς και φορείς κινητής τηλεφωνίας, να μπορούν να αναπτύξουν την τεχνολογία σε όλο τον κόσμο.
 
Οι προδιαγραφές για το 5G συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο.
Αλλά τώρα ο πραγματικός αγώνας είναι μεταξύ των εταιρειών εξοπλισμού όπως οι κινεζικές ZTE και η Huawei και οι ευρωπαϊκές Nokia και Ericsson κινούνται για να πάρουν το προβάδισμα στο 5G.
Επίσης αμερικανικές εταιρείες κατασκευής chips, όπως η Qualcomm και η Intel, συμμετέχουν.
Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγο για τον εμπορικό πόλεμο,  σύμφωνα με τον Declan Ganley, επικεφαλής της εταιρείας επικοινωνιών Rivada Networks.
Σύμφωνα με τον Ganley οι ΗΠΑ πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες καθώς βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την πρώτη θέση, την οποία εάν κατακτήσει η Κίνα, τότε θα καταστεί ο πραγματικός παγκόσμιος κυρίαρχος.
Ακόμη και οι πιο στενοί σύμμαχοι της Αμερικής έχουν συνειδητοποιήσει την απειλή που ενέχει η Κίνα στον χώρο της τεχνολογίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας B. Johnson δήλωσε πρόσφατα ότι οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις ΗΠΑ.
Με δεδομένο αυτό το σκηνικό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες από τις μεγάλες κινεζικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιών έχουν «καεί» στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
 
Νωρίτερα φέτος, οι επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να μην αγοράσουν smartphones από την Huawei επειδή θα μπορούσαν να κατασκοπεύουν από την κινεζική κυβέρνηση.
Η ZTE απαγόρευσε τη χρήση προϊόντων που κατασκευάζονται από εταιρείες των ΗΠΑ.
Επίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στο να εμποδίσει την China Mobile να προσφέρει υπηρεσίες στην αγορά τους,  αναφέροντας ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης