Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Άνοιγμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και τις ΗΠΑ κάνουν οι Πολωνοί επιχειρηματίες

FT: Άνοιγμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και τις ΗΠΑ κάνουν οι Πολωνοί επιχειρηματίες
Πολλές ιδιωτικές εταιρείες ανάμεσά τους και οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, PKO BP και Pekao SA επεκτείνονται σε Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία 
Για πάνω από τρεις δεκαετίες, από τότε δηλαδή που η Πολωνία «αγκάλιασε» τον καπιταλισμό ξεφεύγοντας από την κουρτίνα του κομμουνισμού, πολωνικές εταιρείες επιδιώκουν να επεκταθούν στο εξωτερικό και δη στη Δύση.
Σε αντίθεση με το άνοιγμά τους προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου για χρόνια τους ένωναν οι δεσμοί του παρελθόντος, τα τελευταία χρόνια οι πολωνοί επιχειρηματίες δείχνουν εξωστρεφή διάθεση προς χώρες με ανταγωνιστικές αγορές όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Poland has grown strongly
Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή, σύμφωνα με τους Financial Times, ήταν αυτή της Reserved, η οποία ανήκει στην μητρική εταιρεία LPP που δραστηριοποιείται στο χώρο της μόδας. Πέρυσι έκανε μια λαμπρή άφιξη στη Βρετανία ανοίγοντας τις πόρτες της στη θρυλική Oxford Street σε ένα εντυπωσιακό γκαλά όπου πρωτοστάτησε το supermodel Kate Moss.
Η LPP, ιδρύθηκε το 1991 από τους Marek Piechocki και Jerzy Lubianiec και εδρεύει στο βόρειο λιμάνι του Gdansk. Σήμερα, είναι μια από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες της Πολωνίας, με τις μετοχές της να αυξάνονται συνεχώς από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 2001, με σημερινή αξία αγοράς τα 4,63 δισ. ευρώ.
Όταν άνοιξε για πρώτη φορά τα φτερά της στο εξωτερικό, η LPP στράφηκε στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου τα εμπορικά κέντρα ξεπηδούσαν παντού σαν μανιτάρια για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες καταναλωτισμού των πρώην ανατολικοευρωπαίων.
Από τότε τα έσοδά της πενταπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα το 2014 να «χτυπήσει» και την γερμανική αγορά.
«Για να οικοδομήσουμε μια διεθνή παρουσία πρέπει να είμαστε παρόντες όχι μόνο στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και στα επιχειρηματικά κέντρα της Δύσης όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Μιλάνο» υποστηρίζει ο Piechocki ένας εκ των ιδρυτών της.


Όμως η LPP δεν είναι η μοναδική πολωνική επιχείρηση που έχει στρέψει το βλέμμα προς τη Δύση.
Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η PKO BP και η Pekao SA, ανέφεραν ότι πρόκειται να επεκταθούν συντομα στο Ηνωμένο Βασίλειο - μια χωρα στην οποία ζουν περίπου 1 εκατ. Πολωνοί.
Πέρυσι, ο η εταιρεία ρυμουλκούμενων φορτηγών Wielton αγόρασε τον γερμανικό αντίπαλό της Langendorf ενώ η εταρεία επίπλων Nowy Styl έχει εξαγοράσει γερμανικές και ελβετικές αντίστοιχες εταιρείες τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σε αντίθεση με τους Τσέχους και Ούγγρους επιχειρηματίες, οι ιδιωτικές εταιρείες της Πολωνίας δεν είχαν ανάγκη να βγουν στο εξωτερικό κατά τα πρώτα χρόνια της μετάβασης στον καπιταλισμό μετά τη δεκαετία του 1990 γιατί η εγχώρια αγορά της Πολωνίας με περίπου 40 εκατομμύρια άτομα ήταν μακράν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, πολλοί έχουν αρχίσει να ανεβάζουν την ποιότητα των προϊόντων τους με αποτέλεσμα να αναζητούν πιο εύπορες αγορές και πλούσιους καταναλωτές. Οπότε η Δύση και δη οι ΗΠΑ είναι ο επόμενος στόχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης