Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Με τη Γαλλία συμφωνούμε στα θεμελιώδη ζητήματα της Ευρώπης

Merkel: Με τη Γαλλία συμφωνούμε στα θεμελιώδη ζητήματα της Ευρώπης
Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν στα πιο θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, δήλωσε η Angela Merkel
(upd) Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν στα πιο θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα (7/5/2018) η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, τονίζοντας, ωστόσο, ότι μερικές φορές οι δύο χώρες διαφωνούν ως προς το πώς πρέπει να προχωρήσουν με την Ευρωζώνη.
Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι θα βρει λύσεις με τη Γαλλία για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Merkel, τα 19 κράτη μέλη της Ευρωζώνης «έχουν ασφαλώς ανάγκη από μια περισσότερο στενή πολιτική», όμως η Γαλλία και η Γερμανία, που θεωρούνται ο κινητήρας της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν τα θέματα μερικές φορές με διαφορετικό τρόπο.
«Η Γερμανία εξακολουθεί να έχει τη γνώμη πως οφείλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, πως οφείλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί», δήλωσε η καγκελάριος, ενώ η Γαλλία επιδιώκει «ίσως να φθάσουμε ταχύτερα σε μια σύγκλιση».
Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες έχουν στόχο να παρουσιάσουν τον Ιούνιο έναν κοινό οδικό χάρτη για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη μετά το Brexit, εν όψει μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για το θέμα.
Σημειώνεται ότι ο γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, έχει προτείνει μεταρρυθμίσεις όπως η μετατροπή του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η επισήμανση της γερμανίδας καγκελαρίου έρχεται στον απόηχο δημοσιεύματος της «Handelsblatt», στο οποίο αναφέρεται ότι κορυφαία στελέχη των συντηρητικών της θέλουν να περάσουν αυτή την εβδομάδα ψήφισμα με το οποίο να απορρίπτουν οποιαδήποτε συγκέντρωση χρεών στην Ευρώπη και οποιαδήποτε δημοσιονομική πολιτική χωρίς εθνικούς κοινοβουλευτικούς ελέγχους.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αντιτάσσονται επίσης στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η Merkel παραδέχτηκε σήμερα ότι οι Συντηρητικοί του κόμματός της θέλουν να μειωθούν οι κίνδυνοι για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα πριν από τη σύσταση τραπεζικής ένωσης, προσθέτοντας ότι το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης πρέπει να παραμείνει υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο.
«Σχετικά με το θέμα της τραπεζικής ένωσης, για εμάς είναι σαφές ότι μόνο όταν μειωθούν οι κίνδυνοι θα μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία για μια τραπεζική ένωση», ανέφερε η καγκελάριος.
«Για εμάς, είναι επίσης σαφές ότι ο ESM πρέπει να παραμείνει υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων.
Ο ESM είναι ένας διακυβερνητικός μηχανισμός», πρόσθεσε.

Πρώτη ενημέρωση 14:39:48, Δευτέρα 7 Μαΐου 2018
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης