Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι θα έκανε ο Trump με το Ιράν στη νέα του θητεία; Ποιοι περιμένουν την εκλογή του και ποιοι τρομάζουν;

Τι θα έκανε ο Trump με το Ιράν στη νέα του θητεία; Ποιοι περιμένουν την εκλογή του και ποιοι τρομάζουν;
Το project 2025 και το δόγμα «πρώτα η Αμερική» - Έχουν πάρει φωτιά οι αναλύσεις στη Μέση Ανατολή
Ήδη από την επομένη των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου 2024, ο κόσμος αναμένεται να έχει μια καλή εικόνα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επί Trump, εφόσον φυσικά το φαβορί των Ρεπουμπλικανών επικρατήσει έναντι του νυν προέδρου Joe Biden.
Ιδίως, για όσους βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, η ημέρα εκείνη πολύ πιθανόν να σηματοδοτήσει μια νέα, ταραχώδη αρχή.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του, δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής του Trump ήταν η «διαλλακτικότητα» και οι «συμμαχίες».
Και τα δύο εργαλεία χρησιμεύουν φαινομενικά για τη διατήρηση και την προώθηση του βασικού δόγματος εθνικής ασφάλειας του Trump: Το περίφημο America First [«Πρώτα η Αμερική»].
Το πιο πιεστικό ερώτημα για ένα φιλόδοξο σχέδιο αποκλιμάκωσης και ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή είναι βέβαια το κατά ποιόν τρόπο μια νέα κυβέρνηση Trump θα αντιμετώπιζε ένα ατίθασο ιρανικό καθεστώς και τους πληρεξούσιούς του.

Οι ΗΠΑ του Trump στη Μέση Ανατολή - Και στο τέλος επικρατεί το ... America First

Ενώ η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να βρίσκεται στο «Project 2025» , η δοκιμασμένη «ιδιοσυγκρασία» του Trump έχει αποδείξει ότι δεν τηρεί κανένα προκαθορισμένο στρατηγικό σχέδιο εκτός από την ιδιότυπη στρατηγική του για το πώς να εκπληρώσει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική».
Είναι επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί ότι πολλές από τις εσωτερικές πολιτικές του πρώην Ρεπουμπλικανού προέδρου κατά την πρώτη του θητεία, όπως η λεγόμενη «μουσουλμανική ταξιδιωτική απαγόρευση», εξέπληξαν πολλούς αναλυτές της δημόσιας πολιτικής των ΗΠΑ.
Ασφαλώς, μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει εξίσου σπασμωδικές ή απρόβλεπτες τις αποφάσεις του Trump για την εξωτερική πολιτική, όπως η εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν ή η δολοφονία του στρατηγού του IRGC Qasem Soleimani.
Ωστόσο, όταν τις δούμε μέσα υπό το πρίσμα του «America First», οι ενέργειες του Trump ήταν γενικά ... περισσότερο ζήτημα χαρακτήρα και λιγότερο συνεκτικής στρατηγικής, διότι δεν ταιριάζουν με τα διπλωματικά πεπραγμένα των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων, και έτσι αιφνιδίασαν τους περισσότερους εγχώριους και ξένους παρατηρητές.

Το σχέδιο του Project 2025 - Κάντο όπως με τη Ρωσία

Το Project 2025 του Ιδρύματος Heritage φαίνεται να προσφέρει ένα σχέδιο για το πώς η δεύτερη διακυβέρνηση του Trump θα προχωρήσει στην εξωτερική πολιτική, αλλά λαμβάνοντας υπ' όψιν και σεβόμενο την τάση του Trump να ενεργεί ιδιοσυγκρασιακά με βάση έναν μείγμα προσωπικής διπλωματίας με τους επιμέρους παγκόσμιους ηγέτες αφενός, και γεωπολιτικού οπορτουνισμού αφετέρου.
Το Project 2025 αξιολογεί ότι το Ιράν αποτελεί διπλή απειλή για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, πρώτον, μέσω του δικτύου των ενόπλων περιφερειακών συμμάχων του και, δεύτερον, μέσω της ενδεχόμενης ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου από την Τεχεράνη.
Ως εκ τούτου, προτείνει την προώθηση μιας αραβο-ισραηλινής συμφωνίας με την πλήρη υποστήριξη του αμερικανικού στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος.
Τέτοιες συμβουλές συμφωνούν με αυτό που οι πρώην σύμβουλοι Trump εξακολουθούν να βλέπουν ως τις πιο βιώσιμες επιλογές για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του Ιράν.
Δεύτερον, ζητά κυρώσεις και πιέσεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Καταλήγοντας, η στρατηγική που προτείνει το γεωπολιτικό think tank στον -κατά πάσα πιθανότητα- επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, μπορεί να φαντάζει εκ πρώτης σαν μια συνέχιση της κλασσική συνταγής των Δημοκρατικών στη Μέση Ανατολή, ωστόσο στην πραγματικότητα θέτει στο επίκεντρο τη δυνατότητα του Trump να οικοδομεί συμμαχίες συμφέροντος με φαινομενικά εχθρικές δυνάμεις και ηγεσίες.
Άλλωστε οποιοσδήποτε αναλυτής έχει κατά νου την ... παράδοξη, αλλοπρόσαλλη, αλλά εν τέλει αποτελεσματική προσέγγιση του Trump με τον Kim και τον Putin, κατά την πρώτη του θητεία, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης