Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τelegraph: Η Ελλάδα δραπετεύει από την οικονομική τραγωδία - Πόσο κοντά είναι στην ανάκαμψη;

Τelegraph: Η Ελλάδα δραπετεύει από την οικονομική τραγωδία - Πόσο κοντά είναι στην ανάκαμψη;
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 2% φέτος και 2,3% την επόμενη χρονιά
«Η Ελλάδα δραπετεύει από την οικονομική τραγωδία» αναφέρει σε δημοσίευμα του ο βρετανικός Telegraph, αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προσπάθειας Τσίπρα για ανάκαμψη.
«Πριν από τρία χρόνια ο έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας διενήργησε με πείσμα ένα δημοψήφισμα, για να απορρίψει το πακέτο μεταρρυθμίσεων, που χάραξαν τα βόρεια κράτη της Ένωσης, τα οποία και ανελάμβαναν πολιτικό ρίσκο για να χρηματοδοτήσουν τη χρεοκοπημένη χώρα» αναφέρει ο Telegraph, θυμίζοντας ότι τότε το ΟΧΙ επικράτησε του ΝΑΙ με 61%.
«Μία εβδομάδα αργότερα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπέγραψε ούτως ή άλλως τη συμφωνία» προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι η θέση τόσο του ίδιου όσο και της χώρας ήταν εν αμφιβόλω».
Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει μια σειρά στοιχείων για τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά περισσότερο από 25% στα οχτώ χρόνια της κρίσης και σημειώνει ότι «τον Αύγουστο του 2018 ο Τσίπρας ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τα μνημόνια, με τις οικονομικές προοπτικές να έχουν μεταμορφωθεί πλήρως.
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 2% φέτος και 2,3% την επόμενη χρονιά, αναφέρει, με τους οικονομολόγους ανά την Ευρώπη να έχουν εντυπωσιαστεί. Το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί από 28% το 2014 σε 21% με τους έλληνες να έχουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους».
Επικαλούμενη σχόλιο του Shweta Singh της TS Lombard τονίζει ότι «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια τα σύννεφα αρχίζουν να φεύγουν από την Αθήνα. Αν και από εξαιρετικά χαμηλό σημείο εκκίνησης, τα πράγματα αρχίζουν να ανακάμπτουν».
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας πως οι μετοχές της Eurobank έχουν ενισχυθεί 38% το τελευταίο εξάμηνο, της Πειραιώς περίπου 37% και της Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,58% 20%, καθώς οι τράπεζες αρχίζουν να απαλλάσσονται από τα κόκκινα δάνεια. και να εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους.
Όλα τα παραπάνω, σχολιάζει, η εφημερίδα τα έχουν προσέξει και οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές χρέους, όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται πτωτικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης