Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία για μια πιθανή σύρραξη Ιράν - Ισραήλ - Netanyahu: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο

Παγκόσμια ανησυχία για μια πιθανή σύρραξη Ιράν - Ισραήλ - Netanyahu: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο
Ιράν και Ισραήλ οδεύουν προς μια ανοικτή πολεμική σύγκρουση
(upd) Πολεμικό είναι το κλίμα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ για τα πυρηνικά, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί ανήσυχη την κλιμάκωση της έντασης.
Οι κατηγορίες που διατύπωσε χθες Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι έργο «ενός αμετανόητου ψεύτη, που έχει στερέψει από ιδέες», ανέφερε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Οι «κοινότοποι, αδιάφοροι και ντροπιαστικοί» ισχυρισμοί είναι αυτές «σιωνιστών ηγετών που δεν βλέπουν άλλα μέσα για να διασφαλίσουν την επιβίωση του παράνομου καθεστώτος τους παρά να απειλούν άλλους χρησιμοποιώντας ένα ανακυκλωμένο κόλπο», τόνιζε το υπουργείο στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του.
«Ο Νetanyahu και το διαβόητο σιωνιστικό καθεστώς που σκοτώνει παιδιά πρέπει όμως να κατανοήσουν ότι η διεθνής κοινή γνώμη είναι επαρκώς ενημερωμένη και συνετή» για να πιστέψει αυτούς τους ισχυρισμούς, καταλήγει η ανακοίνωση.
O ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, δήλωσε χθες (30/4) ότι διαθέτει αποδείξεις που αφορούν μυστικές προσπάθειες της Τεχεράνης για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, παρά τη διεθνή συμφωνία που έχει υπογράψει η Ισλαμική Δημοκρατία για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.
Ωστόσο, σήμερα προσπάθησε να μετριάσει τις ανησυχίες, τονίζοντας πως η χώρα του δεν επιδιώκει τον πόλεμο με το Ιράν.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο «CNN», σχετικά με το εάν το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον του Ιράν, ο Netanyahu απάντησε:
«Κανείς δεν επιζητά μια τέτοιου είδους εξέλιξη.
Το Ιράν είναι αυτό που αλλάζει τους κανόνες στην περιοχή».
Υπενθυμίζεται ότι η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου, με φόντο τη Συρία, όταν ιρανικό drone καταρρίφθηκε από ισραηλινό ελικόπτερο, αφότου εισήλθε στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.
Το Ισραήλ εκτιμά ότι το Ιράν σχεδίαζε στρατιωτικό πλήγμα εναντίον ισραηλινής αεροπορικής βάσης.
Στη συνέχεια το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση με στόχο τη βάση Τ4 στη Συρία, από όπου επιχειρούν τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το CNN, Ισραήλ και Ιράν βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε μια πολεμική σύρραξη, ενώ τονίζει ότι ήδη η μεταξύ τους ένταση έχει κλιμακωθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη κρίση του 2015.
Πλέον το Ισραήλ δεν βρίσκεται αντιμέτωπο με την Χεζμπολάχ, αλλά με το Ιράν.
Οι δύο χώρες έχουν αφήσει πίσω τους τα λόγια και οδεύουν πιο κοντά σε μια ανοικτή πολεμική σύγκρουση.
Το Ισραήλ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την παρουσία του Ιράν στη Συρία και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί η στρατιωτική του παρουσία.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επανέλαβε σήμερα (1/5) ότι «ουδεμία αξιόπιστη ένδειξη έχει για δραστηριότητες στο Ιράν που έχουν σχέση με την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου μετά το 2009», την επομένη των ισραηλινών κατηγοριών.
Σε ανακοίνωση, εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ δήλωσε ότι το συμβούλιο των κυβερνητών έχει «δηλώσει ότι ολοκλήρωσε την επανεξέτασή του στο θέμα αυτό» μετά την έκθεση που του υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.
Τη Δευτέρα (30/4), ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu κατηγόρησε το Ιράν ότι ψεύδεται για το πυρηνικό του πρόγραμμα, βεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ διαθέτει «αποδεικτικά στοιχεία» για την ύπαρξη ενός «μυστικού» σχεδίου που η Τεχεράνη θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή για να αποκτήσει ατομική βόμβα.
Χωρίς να αναφερθεί απευθείας στις δηλώσεις του Benjamin Netanyahu, ο εκπρόσωπος της IAEA εξηγεί στην ανακοίνωσή του ότι η υπηρεσία «αξιολογεί όλες τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της» σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.
«Ωστόσο, η ΙΑΕΑ δεν συνηθίζει να συζητά δημοσίως θέματα σχετικά με τέτοιες πληροφορίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Πριν από το τέλος του 2003, μια οργανωτική δομή συστάθηκε στο Ιράν, προσαρμοσμένη στον συντονισμό μιας σειράς δραστηριοτήτων που είχαν σχέση με την ανάπτυξη μιας πυρηνικής εκρηκτικής συσκευής», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Αν και ορισμένες δραστηριότητες έλαβαν χώρα μετά το 2003, δεν ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας».
«Οι δραστηριότητες αυτές δεν επεκτάθηκαν πέραν των επιστημονικών μελετών και της απόκτησης ορισμένων δεξιοτήτων και σχετικών τεχνικών ικανοτήτων», αναφέρει η ΙΑΕΑ.
O Benjamin Netanyahu, πολέμιος από την αρχή της συμφωνίας της Βιέννης, δήλωσε χθες ότι θα μοιραστεί με άλλες χώρες και την ΙΑΕΑ τα στοιχεία αυτά που εμπεριέχονται σε δεκάδες χιλιάδες πρωτότυπα ιρανικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του, όπως τόνισε, πριν από μερικές εβδομάδες μετά μια «φοβερή επιτυχία στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών».
Οι υπέρμαχοι της συμφωνίας θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν T.Zarif απέρριψε από χθες τις κατηγορίες του Νετανιάχου χαρακτηρίζοντάς τες «ψευδο-αποκαλύψεις».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump έχει ορίσει την 12η Μαΐου για να επιλέξει αν οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν ή θα παραμείνουν συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο Γάλλος ομόλογός του Emmanuel Macron είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα τη Συρία και το Ιράν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς οι δύο ηγέτες συγκρούονται για το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Trump και Macron συνομίλησαν μετά την τηλεοπτική παρέμβαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ κατά την οποία κατήγγειλε ότι «το Ιράν ψεύδεται» αφότου υπέγραψε τη συμφωνία, διαβεβαιώνοντας ότι έχει αποδείξεις για το «μυστικό» πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι θα αποφασίσει στις 12 Μαΐου ή νωρίτερα αναφορικά για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Για νέες και πειστικές λεπτομέρειες έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος σχολιάζοντας το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, B. Netanyahu, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ιράν ψεύδεται για το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι το εξελίσσει μυστικά.
Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος τάχθηκε στο πλευρό του Netanyahu.
«Αυτά τα γεγονότα συνάδουν με αυτό που οι ΗΠΑ γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: ότι το Ιράν είχε ένα σθεναρό, μυστικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε προσπαθήσει και αποτύχει να κρύψει από τον κόσμο και από τον ίδιο τον λαό του», τονίζει ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτελέσει την καλύτερη αφορμή για τον Trump προκειμένου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Την ίδια στιγμή πάντως πιο επιφυλακτική εμφανίζεται η ΕΕ.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας F. Mogherini υπογράμμισε ότι οι καταγγελίες του Netanyahu θα μπορέσουν να αποτιμηθούν μόνο έπειτα από διεξοδική ανάλυση.
«Χρειάζεται να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες της ομιλίας που έκανε ο πρωθυπουργός Netanyahu, να δούμε τα έγγραφα, και πρώτα και πάνω απ' όλα να λάβουμε τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, διότι ο ΔΟΑΕ είναι ο μοναδικός ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός που έχει αναλάβει την επιτήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Αυτό που είδα στα πρώτα δημοσιεύματα είναι ότι ο πρωθυπουργός Netanyahu δεν αμφισβήτησε τη συμμόρφωση του Ιράν προς τις δεσμεύσεις του βάσειτου Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, δηλαδή τις δεσμεύσεις του για την περίοδο μετά το 2015.
H συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν έχει βάση ουδεμία υπόθεση πως υπάρχει καλή πίστη ή εμπιστοσύνη απεναντίας βασίζεται σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μηχανισμούς επαλήθευσης και αυστηρό έλεγχο των γεγονότων.
Ο ΔΟΑΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα 10 αναφορές, με τις οποίες επαλήθευσε ότι το Ιράν έχει συμμορφωθεί πλήρως προς τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας» υποστήριξε η Mogherini.

Πρώτη ενημέρωση 16:02:16, Τρίτη 1 Μαΐου 2018
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης