Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στο -0,1% - Παραμένει αισιόδοξη για την οικονομία

Ιαπωνία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στο -0,1% - Παραμένει αισιόδοξη για την οικονομία
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, παραμένοντας προσηλωμένη στο πρόγραμμα χαλάρωσης
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική πολιτική της η Τράπεζα της Ιαπωνίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (27/4) μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τροποποιώντας ωστόσο τις εκτιμήσεις της ως προς το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο ο πληθωρισμός θα επιτύχει το στόχο του 2%.
Ειδικότερα, όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% με ψήφους 8 υπέρ και 1 κατά, καθώς και τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της Τράπεζας διατήρησαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας, αναθεώρησαν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς για περισσότερα ερεθίσματα κατά το ερχόμενο διάστημα.
«Με την απομάκρυνση του χρονοδιαγράμματος, η BoJ προσπαθεί να αποφύγει τις πιέσεις για περαιτέρω χαλάρωση, έαν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, εμποδίζοντας παράλληλα τις αγορές να συνδέσουν το χρονοδιάγραμμα επίτευξης του στόχου με μία στρατηγική εξόδου από τη νομισματική χαλάρωση», σχολίασε ο αναλυτής της Mizuho Securities, Noriatsu Tanji.
«Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να πούμε ότι η Bank of Japan έχει μεγαλύτερη ευελιξία στην πολιτική της χώρις χρονοδιάγραμμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει παραιτηθεί από τον στόχο των τιμών», πρόσθεσε ο Tanji.
Πλέον, η Τράπεζα της Ιαπωνίας εκτιμά ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό θα επιτευχθεί μετά τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί την έκτη αναβολή του στόχου, μετά την ανάληψη καθηκόντων του επικεφαλής Haruhiko Kuroda το 2013.
Υπενθυμίζουμε ότι για τον Μάρτιο του 2018, οι βασικές τιμές καταναλωτή, από τις οποίες εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, σκαρφάλωσαν στο 0,9% σε ετήσια βάση.
Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2021, η Bank of Japan εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,8% εκείνο το έτος, εκτιμώντας ότι ο αντίκτυπος από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης θα είναι περιορισμένος.
Ο νέος αναπληρωτής κυβερνήτης της τράπεζας, Masazumi Wakatabe, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές ανέμεναν να προτείνει ορισμένα συμπληρωματικά ερεθίσματα.
Στον αντίποδα, ο Goushi Kataoka ψήφισε για ακόμα μία φορά κατά, διατηρώντας τη θέση ότι η Bank of Japan πρέπει να πράξει περισσότερα ώστε να ωθήσει τον πληθωρισμό στο 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης