Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Οι εμπορικοί πόλεμοι όχι μόνο βλάπτουν την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά είναι και «μη κερδοφόροι»

tags :
Lagarde: Οι εμπορικοί πόλεμοι όχι μόνο βλάπτουν την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά είναι και «μη κερδοφόροι»
Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να μειώσουν τα εμπορικά εμπόδια, δήλωσε η Christine Lagarde
Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να μειώσουν τα εμπορικά εμπόδια και να επιλύσουν τις διαφορές τους χωρίς να καταφύγουν σε «εξαιρετικά μέτρα», δήλωσε σήμερα (15/3/2018) η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, προειδοποιώντας ότι οι εμπορικοί πόλεμοι όχι μόνο βλάπτουν την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά είναι και «μη κερδοφόροι».
Πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G20 στην Αργεντινή την ερχόμενη εβδομάδα, η Lagarde αναφέρει σε blog του ΔΝΤ ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι δασμοί που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ΗΠΑ στις εισαγωγές δεν θα οδηγήσουν σε μια ευρύτερη κλιμάκωση του προστατευτισμού.
Η Lagarde κάλεσε τις χώρες να αποφύγουν τον προστατευτισμό, να προφυλαχθούν από τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, να προβούν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να προωθήσουν μια μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και να ενδυναμώσουν τη διεθνή συνεργασία.
«Η ομάδα των G20 μπορεί να επιδείξει ηγετική θέση σε όλα αυτά τα θέματα, ενώ παράλληλα μπορεί να διασφαλίσει την ανάκαμψη και να προωθήσει μια ανάπτυξη που να μπορούν να μοιραστούν όλοι», δήλωσε ο Lagarde.
«Ενώ η σημερινή παγκόσμια δυναμική παραμένει ισχυρή, οι χώρες των G20 πρέπει να λάβουν αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνει ισχυρή», συνέχισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Η Lagarde δήλωσε ότι η προστασία έναντι καθοδικών κινδύνων απαιτεί επίσης την αντιμετώπιση της συσσώρευσης χρέους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, μετά από μια μακρά περίοδο χαλαρών οικονομικών συνθηκών.
Τα επίπεδα του δημόσιου χρέους στις προηγμένες οικονομίες των G20 έχουν φτάσει κατά μέσο όρο στο 114% του ΑΕΠ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επίπεδα χρέους κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, δήλωσε η Lagarde, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί χρηματοοικονομικές αδυναμίες.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι ακόμη και εάν εργάζονται για την προστασία της τρέχουσας ανάκαμψης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει επίσης να προωθήσουν μια μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη που να είναι ισχυρότερη και ευρύτερα διαδεδομένη.
Καλώντας τις χώρες να ενισχύσουν τη διεθνή τους συνεργασία, η Lagarde δήλωσε ότι η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση μιας ισχυρής, βιώσιμης, ισορροπημένης και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμιας ανάπτυξης.
«Από το εμπόριο στον φορολογικό ανταγωνισμό, στην κλιματική αλλαγή, στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, δεν υπάρχει έλλειψη τομέων όπου χρειάζεται περισσότερη διεθνής συνεργασία, και όχι λιγότερη.
Πρέπει να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων αδυναμιών χρέους στις χώρες χαμηλού εισοδήματος», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης