Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι σημαίνει η παραίτηση του μετριοπαθούς Gary Cohn - Aνησυχία για εμπορικό πόλεμο

Τι σημαίνει η παραίτηση του μετριοπαθούς Gary Cohn - Aνησυχία για εμπορικό πόλεμο
Ο Cohn από τους εμπνευστές της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ διαφώνησε με την απόφαση του Trump για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο
Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, μετά την  παραίτηση του υπέβαλε ο Gary Cohn κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ο Cohn από τους εμπνευστές της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ διαφώνησε με την απόφαση του Trump για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο.
Η παραίτηση Cohn προκάλεσε ανησυχία στις διεθνείς αγορές, με τα futures του Dow Jones να υποχωρούν 1% στις 24.589 μονάδες.
Με την ανακοίνωση της παραίτησής του από τον Λευκό Οίκο, το όνομα του Cohn μπαίνει στην όλο και διευρυνόμενη λίστα στελεχών, που εγκατέλειψαν τον στενό κύκλο των συνεργατών του προέδρου Trump μέσα στους πρόσφατους μήνες. Σύμφωνα με την άποψη αναλυτών στην Ουάσινγκτον, πρόκειται για μία “διαρροή εγκεφάλων” που αφήνει τον Αμερικανό πρόεδρο με λιγότερους ανθρώπους γύρω του, με πραγματική γνώση στην διαχείριση πολιτικών ζητημάτων, αλλά και γνώση της τακτικής αποθάρρυνσης του Trump για την προώθηση ιδεών, που δεν έχουν κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα, όπως σημειώνει το Politico.

Σοβαρή ανησυχία στη γερμανική κυβέρνηση

Σοβαρές είναι οι ανησυχίες της γερμανικής κυβέρνησης για την παραίτηση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας Brigite Cipris, προσθέτοντας ότι ελπίζει να αλλάξει γνώμη ο Trump για τους δασμούς στις εισαγωγές.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε η Cipris για την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και την αποχώρηση του Gary Cohn, που θεωρείτο μετριοπαθής παρουσία στον Λευκό Οίκο, όπως σημειώνει το Reuters.
Η υπουργός δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει καταλλήλως, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μια εμπορική διαμάχη.

Δεν κάνει πίσω ο Trump

Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επέμεινε σε χθεσινές του δηλώσεις, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν «συμπεριφέρθηκε σωστά στις ΗΠΑ» στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα σχέδιά του να επιβάλει υψηλούς τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
«Το έκαναν σχεδόν πρακτικά αδύνατο να έχουμε εμπορικές συναλλαγές με εκείνους και εντούτοις εκείνοι στέλνουν τα αυτοκίνητά τους και όλα τα υπόλοιπα στις ΗΠΑ» επισήμανε ο Trumpo κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στον Λευκό Οίκο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας συμπεριφέρθηκε σωστά. Πρόκειται για μια εμπορική κατάσταση πολύ, πολύ άδικη» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους

Προειδοποίηση Lagarde στον Trump: Κανείς δεν θα κερδίσει από έναν εμπορικό πόλεμο

Κανείς δεν θα κερδίσει εάν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde.
«Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα προκαλούσε μια lose-lose κατάσταση για όλους», τόνισε η Lagarde, όπως μεταδίδει το CNBC.
Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, η Lagarde εξήγησε ότι η μακροικονομική επίπτωση θα είναι σοβαρή, όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τις άλλες χώρες που θα εμπλακούν, όπως ο Καναδάς, η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία.
Οι εξαγγελίες Trump για την επιβολή δασμών 25% έχουν προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προειδοποιεί με αντίποινα.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα έχει θετικά αποτελέσματα για την αμερικανική οικονομία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης