Τελευταία Νέα
Διεθνή

Skynews: Αλλαγή φρουράς μετά από 34 χρόνια στο Sinn Fein - Στη θέση του G. Adams η 48χρονη McDonald

Skynews: Αλλαγή φρουράς μετά από 34 χρόνια στο Sinn Fein - Στη θέση του G. Adams η 48χρονη McDonald
O απερχόμενος πρόεδρος του Sinn Fein, Gerry Adams, είπε στην τελευταία ομιλία του ότι θέλει να γίνει δημοψήφισμα για μία ενωμένη Ιρλανδία
O Gerry Adams αποχώρησε από την ηγεσία του Sinn Fein μετά από 34 χρόνια, γράφει το Skynews.
Εκλεγμένος το 1983, ο 69χρονος ήταν ο μακροβιότερος ηγέτης ενός πολιτικού κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
Είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τον Νοέμβριο του 2017, όταν είπε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά ηγετών.
Τότε είχε πει επίσης ότι το Sinn Fein πρέπει να εργαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για να ενωθεί η Ιρλανδία.
"Πρέπει να δουλέψουμε για μία ενωμένη Ιρλανδία" επανέλαβε ο Adams και στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος του κόμματος.
"Το Sinn Fein πρέπει να ενώσει τους ανθρώπους αυτού του νησιού σε μία νέα δημοκρατία" ανέφερε χαρακτηριστικά και θυμήθηκε ότι "όταν εντάχθηκα στο κόμμα πριν από 50 χρόνια ήταν απαγορευμένο".
"Τώρα είναι ένα ήσυχο και δημοκρατικό μονοπάτι για την ενότητα της Ιρλανδίας, ένας τρόπος για να ενώσουμε το Πορτοκαλί και το Πράσινο και να βάλουμε τέλος στο διχασμό και οποιοσδήποτε θέλει μία νέα Ιρλανδία πρέπει να το αγκαλιάσει αυτό".
Καταλήγοντας, ο Gerry Adams υποστήριξε ότι "το μέλλον θα είναι λαμπρό και πιστεύω ότι θα βρούμε έναν τρόπο να πάμε μπροστά".
Ο απερχόμενος ηγέτης είναι ο πιο αναγνωρίσιμος Ιρλανδός Ρεπουμπλικάνος στον κόσμο και μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην πολιτική.
Είχε κάνει και φυλακή χωρίς δίκη, κι ενώ αρνήθηκε πεισματικά να μπει στον IRA, αποφυλακίστηκε με παρέμβαση της οργάνωσης για να συμμετάσχει στις μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς το 1972.
Aρνήθηκε όλες τις κατηγορίες για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπέλφαστ "την Ματωμένη Παρασκευή", όταν τοποθετήθηκαν 20 βόμβες σε μία μέρα και στοίχισαν τη ζωή 11 ανθρώπων.
Βγήκε από τον πολιτικό πάγο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν οδήγησε στις διαπραγματεύσεις το Sinn Fein για τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
Όταν το DUP και το Sinn Fein αναδείχτηκαν στα μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας, πρότεινε τον επί σειρά ετών φίλο του Martin McGuiness ως αναπληρωτή πρωθυπουργό.
Ο Adams παραιτήθηκε από βουλευτής στο δυτικό Μπέλφαστ και κέρδισε μία θέση στην ιρλανδική βουλή το 2011.
Η Mary Lou McDonald, 48 ετών, αντικατέστησε τον Adams και καλωσορίστηκε από τα μέλη του κόμματος σε μία ειδική εκδήλωση το Σάββατο 10/2 το απόγευμα στο Δουβλίνο.
Γέννημα θρέμμα της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας και πολιτικός από τη μεσαία τάξη η McDonald είπε στο κοινό του Δουβλίνου: "Τώρα ως μία νέα γενιά που παίρνει τα ηνία, η δουλειά μας είναι να φέρουμε καινοτομίες και νέους τρόπους για να προωθούμε τις πολιτικές μας".
"Τώρα είναι η ώρα για νέες σκέψεις και τολμηρές ιδέες" έδωσε το σύνθημα η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης