Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μήνυμα Τσακαλώτου σε funds από τις ΗΠΑ: «Ελάτε για επενδύσεις στην Ελλάδα»!

Μήνυμα Τσακαλώτου σε funds από τις ΗΠΑ: «Ελάτε για επενδύσεις στην Ελλάδα»!
«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επιχειρηματικό προορισμό», θα υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος  ο οποίος θα αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας
Προσκλητήριο για επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να απευθύνει σήμερα 11/12/2017 σε εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών εταιριών, funds, επιχειρηματίες και τραπεζίτες από το βήμα του 19ου συνεδρίου «Invest in Greece» της «Capital Link» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επιχειρηματικό προορισμό», θα υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος  ο οποίος θα αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επίσης οι εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά και σε τομείς -δράσεις της τεχνικής συμφωνίας όπως είναι τα κρατικά και  τα εταιρικά ομόλογα, η ενέργεια, η ανάπτυξη των υποδομών, η αγορά των ακινήτων, ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ναυτιλία.
Παραδοσιακά το συνέδριο προσελκύει την ελίτ της Wall Street, ενώ παρόντες θα είναι η Christine Lagarde από το ΔΝΤ , ο Declan Costello από την Ε.Ε. και ο Nicola Giamarolli από τον ESM.
Επομένως στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία για ένα σύντομο τετ α τετ με την Lagarde εν όψει και της απόφασης (σ.σ. θα ληφθεί τον Φεβρουάριο) που εκκρεμεί από το Ταμείο για το αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα ή θα παραμείνει με τον ρόλο του παρατηρητή χωρίς να βάλει δικά του κεφάλαια.
Ας σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Delia Velculescu ήταν ιδιαίτερα διαλλακτική, αποφεύγοντας τις εντάσεις και τις διαφωνίες όπως συνέβαινε στις προηγούμενες αξιολογήσεις. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η 3η αξιολόγηση αποτέλεσε «βόλτα στο πάρκο» για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που για τους θεσμούς αποτελούσε κεντρικό προαπαιτούμενο για να υπάρξει τεχνική συμφωνία.
Επίσης η πώληση μονάδων της ΔΕΗ αλλά και τα μέτρα λιτότητας ώς το 2020 (περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο), που έχει ψηφίσει προκαταβολικά η κυβέρνηση από τη δεύτερη αξιολόγηση, συνέβαλαν στο να κλείσει τάχιστα η τεχνική συμφωνία.
Η αλήθεια είναι ότι η 4η και τελευταία αξιολόγηση που θα ξεκινήσει - σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό- αρχές Μαρτίου του 2018 κρύβει πολλές ενέδρες, κυρίως στο φορολογικό πεδίο, για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Είναι σίγουρο ότι οι δανειστές μετά τα τόσα δισ. ευρώ που εκταμίευσαν με χαμηλό επιτόκιο, πλην όμως με σκληρές μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να αφήσουν σε ησυχία την Αθήνα εάν δεν τις συνεχίσει…
Τα μέτρα για το χρέος θα είναι το κλειδί για τις νέες δεσμεύσεις.
Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο, ενώ το «μαχαίρι και το πεπόνι» σε αυτές θα κρατάει το ΔΝΤ.

Μ. Χριστοδούλου 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης