Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαξίμου: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα Τσίπρα - Erdogan

Μαξίμου: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα Τσίπρα - Erdogan
Μαξίμου: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης -
Μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, η επίσκεψη Erdogan στην Ελλάδα – η πρώτη Προέδρου της γείτονος εδώ και δεκαετίες- καθίσταται εξαιρετικά σημαντική.
Ειδικότερα δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετωπιση κρισεων, τη μειωση της εντασης και την διαχειριση περιφερειακων προκλησεων.
Για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια απαραίτητος έιναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης.
Σε αυτή την κατεύθυνση, θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα.
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί ένα θετικό μήνυμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με εγκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών.
Παράλληλα, η ατζέντα περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο χωρών για τη αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων (ενέργεια, τουρισμός, επενδύσεις, εμπόριο) και των μεταφορών (ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική διασύνδεση).
Σε αυτό το πλαισιο η Ελλάδα θα εκφρασει και τη στηριξη της στην ενταξιακη πορεια της Τουρκίας, τονιζοντας την αξια που εχει για την περιοχη αλλα και τη δημοκρατια στη γειτονα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης