Τελευταία Νέα
Διεθνή

Al Jazeera: Σχέσεις «Ψυχρής Ειρήνης» αυτές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Al Jazeera: Σχέσεις «Ψυχρής Ειρήνης» αυτές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Κύπρος, Αιγαίο, προσφυγικό ορισμένα από τα αγκάθια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Στη διήμερη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, αναφέρεται εκτενής ανάλυση του Al Jazeera, στην οποία καταγράφονται τόσο οι μέχρι σήμερα σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα όσο και οι επιδιώξεις των δύο πλευρών αλλά και τα προβλήματα.
Το δημοσίευμα ξεκινά με το γεγονός ότι η προηγούμενη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, του Celar Bayar, έγινε στις 28 Νοεμβρίου 1952.
Μετά από 65 χρόνια επιστρέφει στην ελληνική πρωτεύουσα ο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος δεν είχε καν γεννηθεί όταν ο Bayan επισκέφθηκε την Ελλάδα.
Πρόκειται για μία διήμερη, ιδιαίτερου συμβολισμού επίσκεψη, που στόχο έχει να διατηρήσει ανοικτό τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται, παραδοσιακά, σε κόντρα.
«Χωρίς αμφιβολία, ο πρόεδρος Erdogan πραγματοποιεί μία ιστορική επίσκεψη», τονίζει η Αλεξάνδρα Βουδούρη, ειδική στην εξωτερική πολιτική στο Macropolis και προσθέτει «είναι σημαντικό κυρίως για θέματα συμβολισμών και καταφθάνει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή βάσει των εξελίξεων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην πολύχρονη ιστορία συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας έως και το δραματικό επεισόδιο στα Ίμια.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, όπως σημειώνεται, οι θερμές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών προήλθαν μετά από καταστροφές όπως οι σεισμοί του 1999.
Ο Erdogan επισκέφθηκε την Ελλάδα, ως πρωθυπουργός, το 2010.
«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν πάντα χαρακτηρισμένες από «πάνω» και «κάτω», τονίζει στο Al Jazeera ο Εμ. Καραγιάννης, καθηγητής στο King’s College στο Λονδίνο και προσθέτει ότι «η τρέχουσα φάση μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εποχή «Ψυχρής Ειρήνης».
Οι δύο χώρες έχουν σημαντικές επαφές, αλλά η ένταση παραμένει εξαιρετικά υψηλή».
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν είναι άλλο από την Κύπρο.
Το διαιρεμένο νησί της Μεσογείου, με τις πρόσφατες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης να καταρρέουν το καλοκαίρι.
«Κανείς δεν περιμένει κάτι εντυπωσιακό για το θέμα της Κύπρου», τονίζει ο Sinem Akgul Acikmese, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has.
Ανάλογες απόψεις εκφράζουν και Έλληνες αναλυτές, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα της Κύπρου, πριν από τις προεδρικές εκλογές στο νησί στις αρχές του 2018.
Ένα από τα θέματα που σαφώς θα συζητηθούν στην Αθήνα αφορά την προσφυγική κρίση, καθώς η Τουρκία απειλεί να «ανοίξει τα σύνορά» της, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μία νέα «πλημμύρα» προσφύγων προς την Ελλάδα.
Στην Τουρκία φιλοξενούνται σχεδόν τρία εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία.
Η ελληνική πλευρά σαφώς θα πιέσει ώστε η Άγκυρα να συνεχίζει να σέβεται τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης