Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Χαιρετίζει το «πράσινο φως» του Ecofin για την επίλυση των φορολογικών διαφορών

Κομισιόν: Χαιρετίζει το «πράσινο φως» του Ecofin για την επίλυση των φορολογικών διαφορών
Οι νέοι κανόνες που εγκρίθηκαν επίσημα σήμερα (10/10/17) θα ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των πολιτών και θα αποφευχθεί οποιαδήποτε διπλή φορολογία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει το επίσημο πράσινο φως των κρατών μελών της ΕΕ για νέους κανόνες για την καλύτερη επίλυση των φορολογικών διαφορών.
Η απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN στο Λουξεμβούργο την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, θα εξασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις και οι πολίτες μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές που σχετίζονται με την ερμηνεία των φορολογικών συνθηκών, πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Θα καλύπτει επίσης ζητήματα που σχετίζονται με τη διπλή φορολογία - ένα σημαντικό εμπόδιο για τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας αβεβαιότητα, περιττές δαπάνες και προβλήματα ταμειακής ροής.
Η διπλή φορολογία αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου δύο ή περισσότερες χώρες διεκδικούν το δικαίωμα να φορολογούν το ίδιο εισόδημα ή τα κέρδη μίας εταιρείας ή ενός προσώπου.
Μπορεί να προκύψει, για παράδειγμα, λόγω της αναντιστοιχίας των εθνικών κανόνων ή των διαφορετικών ερμηνειών μιας διμερής φορολογική συνθήκη, όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τις τιμές μεταβίβασης.
Ο Pierre Moscovici, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, δήλωσε:
"Προτάξαμε το νέο αυτό σύστημα, για να βελτιώσει την ασφάλεια δικαίου και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, δημιουργώντας μια δεσμευτική υποχρέωση των αρχών των κρατών μελών να επιλύσουν έγκαιρα τις φορολογικές διαφορές.
Ένα σημαντικό βήμα που επιτρέπει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ να απολαύουν δίκαιης φορολογικής μεταχείρισης.
Επιδοκιμάζω τη γρήγορη δράση των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποστήριξη αυτής της αναβάθμισης των ισχυόντων κανόνων".
Οι βελτιώσεις στους ισχύοντες κανόνες που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, θα δώσουν στους φορολογουμένους περισσότερη βεβαιότητα, όσον αφορά την επίλυση της ερμηνείας των φορολογικών συνθηκών ή των προβλημάτων διπλής φορολόγησης.
Συγκεκριμένα, θα καλυφθεί ένα ευρύτερο φάσμα περιπτώσεων και τα κράτη μέλη θα έχουν τώρα σαφείς προθεσμίες για να συμφωνήσουν σε μια δεσμευτική λύση, δίνοντας στους πολίτες και τις εταιρείες πιο έγκαιρες αποφάσεις.
Τα κράτη μέλη θα έχουν τώρα το νόμιμο καθήκον, να λαμβάνουν οριστικές και εκτελεστές αποφάσεις στο πλαίσιο του βελτιωμένου μηχανισμού επίλυσης διαφορών.
Εάν όχι, τα εθνικά δικαστήρια θα το πράξουν γι αυτούς.
Η σημερινή συμφωνία θα εξασφαλίσει, ότι οι φορολογούμενοι που αντιμετωπίζουν διαφωνίες σχετικά με τη φορολογική συμφωνία, μπορούν να κινήσουν μία διαδικασία με την οποία τα εν λόγω κράτη μέλη πρέπει να προσπαθήσουν να επιλύσουν φιλικά τη διαφωνία εντός δύο ετών.
Εάν στο τέλος της περιόδου αυτής δεν βρεθεί λύση, τα κράτη μέλη πρέπει να συγκροτήσουν συμβουλευτική επιτροπή για τη διαιτησία.
Εάν τα κράτη μέλη δεν το πράξουν, ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει ενώπιον του εθνικού δικαστηρίου για να το πράξει.
Αυτή η συμβουλευτική επιτροπή θα αποτελείται από 3 ανεξάρτητα μέλη και από εκπροσώπους των εν λόγω αρμόδιων αρχών.
Θα έχει 6 μήνες για να εκδώσει μια τελική δεσμευτική απόφαση.
Η απόφαση αυτή θα είναι άμεσα εκτελεστή και θα πρέπει να επιλύσει τη διαφορά.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 900 υποθέσεις διπλής φορολογίας στην ΕΕ σήμερα, οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 10,5 δισ. ευρώ.
Οι νέοι κανόνες που εγκρίθηκαν επίσημα σήμερα θα ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των πολιτών και θα αποφευχθεί οποιαδήποτε διπλή φορολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης