Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evans: Εύλογο να αρχίσει η Fed να συρρικνώνει τον ισολογισμό της τον Σεπτέμβριο 2017

Evans: Εύλογο να αρχίσει η Fed να συρρικνώνει τον ισολογισμό της τον Σεπτέμβριο 2017
Πιθανώς να καθυστερήσει μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο, τόνισε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο
Ο χαμηλός πληθωρισμός δεν θα εμποδίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να αρχίσει να συρρικνώνει τον, ύψους 4,5 τρισ. δολ., ισολογισμό της τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά πιθανώς θα την αναγκάσει να καθυστερήσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο ή και αργότερα, δήλωσε σήμερα (9/8/2017) ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans.
«Προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν αρκετά λογικό να αρχίσουμε να μειώνουμε τον ισολογισμό της Fed τον Σεπτέμβριο με βάση τα στοιχεία που έχω δει μέχρι στιγμής, ακόμη και με τα πιθανά προσωρινά χαμηλότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Evans.
Ο ίδιος τόνισε ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού θα πάρει 3 με 4 χρόνια.
Όμως, ενώ ο Evans έχει υποστηρίξει και τις δύο αυξήσεις των επιτοκίων που έχει ανακοινώσει φέτος η Fed, μια τρίτη παραμένει θέμα συζήτησης.
«Αυτό που μόλις περιέγραψα, ενδεχομένως θα έφερνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο μια αύξηση, αλλά αν πιστεύετε ότι ο πληθωρισμός είναι ασθενέστερος και ότι χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη, θα μπορούσατε να αποφασίσετε να το αναβάλλετε για αργότερα», δήλωσε ο Evans.
Το αντίθετο, αναγνώρισε ο κεντρικός τραπεζίτης, θα μπορούσε επίσης να είναι αλήθεια: ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αρχίσει να κατευθύνεται προς τον στόχο της Fed για 2% πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύει σήμερα, ωθούμενος από μια οικονομία που να αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από το 2,25% - 2,5% που αναμένει για τα επόμενα χρόνια .
Αλλά, όπως τόνισε, αυτό δεν κάτι που αναμένει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης