Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Πιο δύσκολη η ελάφρυνση χρέους, εάν η Ελλάδα βγει επιτυχώς στις αγορές

Eurasia Group: Πιο δύσκολη η ελάφρυνση χρέους, εάν η Ελλάδα βγει επιτυχώς στις αγορές
Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει επιτυχώς στις αγορές, θα είναι πιο δύσκολο το Βερολίνο να πειστεί για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους
Ως πίεση στο Βερολίνο για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «μεταφράζει» η Eurasia Group την επιμονή του ΔΝΤ για ανώτερο όριο χρέους 325 δισ. ευρώ.
«Έχει να κάνει με το ότι το ΔΝΤ θέλει να διατηρήσει την πολιτική πίεση προς τη Γερμανία ώστε να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους» επισημαίνει στη Wall Street Journal ο Rahman Mujtaba της Eurasia Group.
Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει επιτυχώς στις αγορές και να αντλήσει φρέσκο χρήμα τις επόμενες μέρες».
Επισημαίνει ότι σύμφωνα με τεχνική συμφωνία που προετοιμάστηκε τον Απρίλιο, το «ταβάνι» για το ελληνικό χρέος διαμορφώθηκε στα 325 δισ. ευρώ δίνει στην Ελλάδα ένα περιθώριο της τάξης των 10 δισ. ευρώ.
Όπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, αν και η Ελλάδα δεν φαίνεται να είχε σκεφτεί καλά τις συνέπειες αυτού του ορίου, οι όροι δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα.
Έτσι, οι όροι το ΔΝΤ αναγκάζουν την Ελλάδα να εστιάσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παρά να προσθέσει περισσότερο χρέος στο ήδη υπάρχον.
Την ίδια στιγμή, όμως θέτει και μεγαλύτερες πιέσεις προς τους Ευρωπαίους δανειστές της χώρας για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα παραβιαστεί εάν η κυβέρνηση εκδώσει ένα νέο ομόλογο, μέσω του οποίου θα μπορούσε αντλήσει περισσότερα μετρητά» δηλώνει στην εφημερίδα άνθρωπος που έχει γνώση του θέματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης