Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των NPLs υιοθέτησε το Ecofin - Εκκλήσεις για αύξηση κεφαλαιακών «μαξιλαριών»

tags :
Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των NPLs υιοθέτησε το Ecofin - Εκκλήσεις για αύξηση κεφαλαιακών «μαξιλαριών»
Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους έναντι των υφιστάμενων NPLs, όταν κρίνει ότι δεν επαρκούν
Ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στον τραπεζικό τομέα στην Ε.Ε., υιοθέτησαν σήμερα (11/7/2017) οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), ενώ συνέστησαν στις τράπεζες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια στην άκρη, για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.
Σύμφωνα με το «Reuters», η 10ετής οικονομική κρίση άφησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες με σχεδόν 1 τρισ. ευρώ σε NPLs, μειώνοντας την ικανότητά τους να δανείζουν και επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.
«Το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε ελαφρώς τους τελευταίους μήνες, αλλά με πολύ αργό ρυθμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, σε συνέντευξη Τύπου μετά την έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών ενός νέου σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος.
«Πρέπει να επιταχύνουμε τις ενέργειές μας», είπε, χαιρετίζοντας το σχέδιο των υπουργών.
Το Ecofin υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης δράσης ως προς:
- την τραπεζική εποπτεία,
- τη μεταρρύθμιση των πλαισίων αφερεγγυότητας και ανάκτησης χρέους,
- την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για NPLs («περιουσιακά στοιχεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα»),
- την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου.
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πρόβλημα για τον τραπεζικό κλάδο, για τον οποίο μέχρι τώρα έχουν καθοριστεί λύσεις κυρίως σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Toomas Tõniste, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.
«Πρέπει να ελευθερώσουμε αυτούς τους πόρους, να καταστήσουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πιο ανθεκτικό και να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση ζητημάτων μη δανειακής πολιτικής στο μέλλον», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους έναντι των υφιστάμενων NPLs, όταν κρίνει ότι δεν επαρκούν.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να υποχρεωθούν να παρακρατούν αυτόματα περισσότερα κεφάλαια για νέα δάνεια όταν αναμένουν ότι το επίπεδο των NPLs θα αυξηθεί πέραν των αποδεκτών επιπέδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης