Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Είναι προπομπός ριζικών αλλαγών το μοντέλο αναδιάρθρωσης της Tbank; Τι σημαίνει για το ΤΤ, πόσο διασφαλισμένοι είναι οι καταθέτες, τι μέλλει γενέσθαι στο τραπεζικό σύστημα;

 Είναι προπομπός ριζικών αλλαγών το μοντέλο αναδιάρθρωσης της Tbank; Τι σημαίνει για το ΤΤ, πόσο διασφαλισμένοι είναι οι καταθέτες, τι μέλλει γενέσθαι στο τραπεζικό σύστημα;
(upd)Το τελευταίο χρονικό διάστημα το τραπεζικό σύστημα έχει δεχθεί 2 μικρά αλλά ιδιαίτερα ηχηρά σοκ.
Το πρώτο σοκ – που αποτέλεσε και πρωτόγνωρη εμπειρία στην Ελλάδα – ήταν η διάσπαση σε good και bad bank της Proton bank.

Το κεφαλαιακό ζήτημα που ανέκυψε δεν επέτρεπε την λύση στρατηγικού επενδυτή.
Ως εκ τούτου η Proton bank διασπάστηκε σε καλή και κακή τράπεζα.  
Η καλή Proton bank κατέληξε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο επένδυσε μέσω αύξησης κεφαλαίου με κοινές μετοχές 220 εκατ ενώ στην  bad bank υπάρχει εκκαθαριστής. Η επιβάρυνση της Bad bank είναι περίπου στα 830 εκατ ευρώ τα οποία καλύπτονται πέραν από τα κεφάλαια της παλαιάς Proton bank και από το συνεγγυητικό δηλαδή την συμμετοχή των τραπεζών.
Οι καταθέσεις είναι 100% εξασφαλισμένες στην Proton bank γιατί ο βασικός μέτοχος δεν είναι το ελληνικό κράτος αλλά ο ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης. Οι μέτοχοι έχασαν τα χρήματα τους.
Το γεγονός ότι οι μέτοχοι μπορεί να στραφούν στην Bad Bank και να διεκδικήσουν μέρος της περιουσίας που έχασαν δεν μπορεί να αποτελεί λύση.
Οι μέτοχοι με βάση την δομή των προβλημάτων και των υφιστάμενων κεφαλαίων εμφανίζουν μόλις 0,1% πιθανότητα να πάρουν πίσω μικρό μέρος των χρημάτων που επένδυσαν χρηματιστηριακά στην παλαιά Proton bank.
Η ΤτΕ στην περίπτωση της Proton bank έπραξε τα δέοντα.
Δεν μπορούσε να υπάρξει άλλη λύση και ορθά επιμέρισε το κόστος μιας μικρής αλλά δύσκολης περίπτωσης.
H Tbank αποτελεί μια διαφορετική περίπτωση, ξεχωριστή.
Η ΤτΕ εφόσον το ΤΤ ήταν βασικός μέτοχος της Tbank δεν μπορούσε στην λύση που εξέταζε να μην το συμπεριλάβει.
Το ΤΤ είχε θέσει όρους για να απορροφήσει την Tbank.
Ένας εκ των βασικών όρων που είχαν τεθεί ήταν ότι αν το ΤΤ απορροφούσε ως είχε την Tbank θα χρειάζονταν πάνω από 100 εκατ νέα κεφάλαια μόνο και μόνο για να διατηρήσει το Ταμιευτήριο του δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας προ της συγχώνευσης.
Δηλαδή το ΤΤ θα ζημιωνόταν. Να σημειωθεί ότι η Tbank είχε -50 εκατ ίδια κεφάλαια δεν είχε κεφάλαια δηλαδή.
Η ΤτΕ βρισκόταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με το ΤΤ και κατέληξαν σε μια συμφωνία που διασφαλίζει το ΤΤ και δεν προκαλεί συστημικό ζήτημα στον κλάδο.
Η ΤτΕ ήθελε να διασφαλιστεί η καταθετική βάση της Tbank και οι εργαζόμενοι.
Το ΤΤ ήθελε να απορροφήσει μόνο τα υγιή τμήματα του ισολογισμού.
Τα προβληματικά στοιχεία του ισολογισμού της Tbank κατέληξαν στην διαδικασία εκκαθάρισης. Όταν πρόκειται για δάνεια σε εταιρίες της Aspis Πρόνοια είναι προφανές ότι αυτά δεν θα αποπληρωθούν ποτέ.
Γιατί δεν επιλέγει η λύση της προσφυγής στο ΤΧΣ;
Με βάση ενδείξεις η Tbank θα χρειαζόταν 200 εκατ νέα κεφάλαια για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ενώ δεν θα έλυνε σε καμία περίπτωση τα προβληματικά assets του ισολογισμού.
Ως εκ τούτου η λύση που προτάθηκε και υλοποιήθηκε δηλαδή η μεταφορά υγιών στοιχείων στο ΤΤ και τα μη υγιή σε εκκαθάριση ήταν μια λύση.
Το μείζον ερώτημα είναι
Τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους;
Τι θα συμβεί με την μετοχή;
Τι θα συμβεί με τις καταθέσεις;
Η περίπτωση της Tbank είναι προπομπός;
Οι εργαζόμενοι της Tbank διασφαλίζονται υπό την έννοια ότι θα μεταφερθούν με το υφιστάμενο μισθολογικό τους καθεστώς στο ΤΤ.
Βέβαια αν στο μέλλον το ΤΤ προχωρήσει σε εθελούσια έξοδο μπορεί να συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι στην Tbank.
Για την μετοχή μάλλον δεν θα ισχύσει η παλαιά σχέση ανταλλαγής καθώς η Tbank που απορροφάται με την Tbank της περιόδου που καθορίστηκε η σχέση ανταλλαγής είναι διαφορετική.
Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες από το ΤΤ, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.
Ωστόσο και το ΤΤ θα καταλήξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Η περίπτωση της Tbank είναι προπομπός για ευρύτερες αλλαγές στους ισολογισμούς των τραπεζών;
Η εύκολη απάντηση είναι πως ναι είναι προπομπός αλλά δεν προκύπτει με στοιχεία αλλά μόνο με υποθέσεις.
Προφανώς κομβικής σημασίας θα είναι τα αποτελέσματα της Blackrock καθώς αν οριοθετηθούν οι ζημίες από νέες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στα 9 δις ευρώ στην 3ετία τότε ίσως να μην χρειαστεί.
Αν η κατάσταση αποδειχθεί χειρότερη – που δεν προκύπτει ωστόσο – τότε θα είναι πραγματικός προπομπός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ολοκληρώθηκε την 17η Δεκεμβρίου 2011 η διαδικασία της υπαγωγής της TBank στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπει ο ν. 3601/2007, σύμφωνα με την οποία το σύνολο των καταθέσεων, οι συμβάσεις εργασίας και τα στοιχεία ενεργητικού (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων), εκτός ορισμένων συγκεκριμένων υποχρεώσεων, μεταφέρονται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο εφεξής αναλαμβάνει την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών της T Bank Α.Τ.Ε., διασφαλίζοντας το σύνολο των καταθέσεών της.
Η ανωτέρω διαδικασία ολοκληρώθηκε κατόπιν μελέτης της προσωρινής αξιολόγησης των προς μεταβίβαση στοιχείων ισολογισμού της Τ Βank Α.Τ.Ε., της παροχής όλων των αναγκαίων εγκρίσεων από τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της αποδοχής της σχετικής προσφοράς του από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το σύνολο των καταστημάτων του δικτύου της Τ Βank Α.Τ.Ε. εντάσσεται στο δίκτυο των καταστημάτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και θα λειτουργεί κανονικά από τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011, με το σύνολο του υφιστάμενου προσωπικού του,  υπό τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς οι αποκτηθείσες εργασίες της T Bank Α.Τ.Ε. είναι συμπληρωματικές αυτών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και συνεπώς ενισχύουν περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξής του.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης