Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Λαοθάλασσα υπέρ της δικαιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη - Πάνω από 1 εκ οι διαδηλωτές

Τουρκία: Λαοθάλασσα υπέρ της δικαιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη - Πάνω από 1 εκ οι διαδηλωτές
Xιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν στις 15 Ιουνίου πορεία διαμαρτυρίας 440 χλμ από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη με σύνθημα τη δικαιοσύνη 
(Upd2) Μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εόιναι σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη με την αστυνομία να εκτιμά ότι οι διαδηλωτές θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.
Με μοναδικό τους σύνθημά τη «δικαιοσύνη» μια λαοθάλασσα κατέκλυσε την πλατεία του Μάλτεπε στην ασιατική πλευρά της Πόλης.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία διαμαρτυρίας των 440 χλμ από την Άγκυρα με προορισμό την Κωνσταντινούπολη στις 15 Ιουνίου και σήμερα (9/7) έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη 
Η Deutsche Welle αναφέρει οτι η πορεία διαμαρτυρίας συγκρίνεται με αυτήν του Mahatma Gandi κατά της Βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία το 1930 χιλιάδες τούρκοι θα διαδηλώσουν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Yildirim.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Kemal kilicdaroglu είναι ανάμεσα στους χιλιάδες οπαδούς του και απλό κόσμο που ξεκίνησαν πεζοί την πορεία στις 15 Ιουνίου διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη δικαιοσύνης στην Τουρκία.
Αφορμή για αυτή την πρωτόγνωρη ενέργεια για την τουρκική πολιτική ζωή, είναι η καταδίκη σε κάθειρξη 25 χρόνων του βουλευτή του κόμματος Enis Berberoglu, πρώην δημοσιογράφου, επειδή έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ απόρρητες πληροφορίες και βίντεο που έδειχναν την μεταφορά πολεμικού υλικού από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε τζιχαντιστές στη Συρία το 2014.

Supporters of Turkey's main opposition Republican People's Party (CHP) gather during a rally in the Maltepe district of Istanbul on July 9, 2017

Η πορεία έχει εξοργίσει τον πρόεδρο Erdogan, την κυβέρνηση αλλά και την ακροδεξιά αντιπολίτευση που κατηγορούν τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ως συνεργάτη του ΡΚΚ.



Όμως, παρά τις απειλές, οι αρχές δεν έχουν επέμβει στην πορεία αν και υπάρχουν φόβοι για εκτεταμένα επεισόδια βίας και την σκληρή παρέμβαση της αστυνομίας καθώς έχουν ήδη αναπττυχθεί πάνω από 15 χιλιάδες αστυνπμικούς.
(Πρώτη ενημέρωση 9 Ιουλίου 2017 16:36)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης