Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΒΒΗ: Χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές ακόμη μια φορά

ΒΒΗ: Χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές ακόμη μια φορά
Η κυβέρνηση του Trump έχει επιδείξει ελάχιστη συμπάθεια απέναντι στην Ευρώπη
Στην απροθυμία του ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης που ολοκληρώνεται στα μέσα του 2018 αναφέρονται οι αναλυτές της Brown Brothers Harriman.
Όπως αναφέρουν το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, αλλά πρόσφατα συμφώνησε να παράσχει μια προληπτική γραμμή πίστωσης (2 δισ. ευρώ) στο τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος.
«Η απόφαση του ΔΝΤ θα απαιτούσε την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου και θεωρήσαμε ότι υπήρχαν εύλογες πιθανότητες να το μπλοκάρουν οι ΗΠΑ.
Αυτό θα ήταν σημαντικό, καθώς το γερμανικό και ολλανδικό κοινοβούλιο απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά δεν υπάρχει κανένας επιτακτικός λόγος ώστε να συμμετέχει το ΔΝΤ.
Η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας είναι τόσο ανοιχτό θέμα που η ΕΚΤ που δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collateral (για εβδομαδιαίες πράξεις), δεν θα περιλαμβάνει ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς assets.
Αυτό δεν είναι κάτι που σκοπεύει να κάνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης;» επισημαίνουν οι αναλυτές.
Παράλληλα, τονίζουν ότι η κυβέρνηση του Trump έχει δείξει λίγη συμπάθεια απέναντι στην Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερα επικριτική είναι απέναντι στη Γερμανία.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin , φαίνεται να έχει εγκρίνει την προληπτική γραμμή του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Μάλιστα, επαίνεσε το ΔΝΤ για τη συμβολή του στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα.
«Χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές για ακόμα μία φορά» φέρεται να είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, υποβάθμισε το θέμα, τονίζοντας ότι η δέσμευση του ΔΝΤ ήταν πολύ μικρή και πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης