Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπέρ ενός κατωτάτου ορίου αποθεματικών για τις τράπεζες τάσσεται το ΔΝΤ

Υπέρ ενός κατωτάτου ορίου αποθεματικών για τις τράπεζες τάσσεται το ΔΝΤ
Το Ταμείο διαφωνεί κάθετα με όσους απορρίπτουν το μέτρο επικαλούμενοι είτε τις διαφορές στα επιχειρηματικά μοντέλα ή σε άλλα στοιχεία του παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου
Στο «αγκάθι» του αν πρέπει ή όχι να θεσπιστεί ένα κατώτατο όριο για τα υποχρεωτικά αποθεματικά αναφέρεται σε άρθρο του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τασσόμενο υπέρ της εφαρμογής του μέτρου για τους μεγάλους παίχτες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το Ταμείο διαφωνεί κάθετα με όσους απορρίπτουν το μέτρο επικαλούμενοι είτε τις διαφορές στα επιχειρηματικά μοντέλα ή σε άλλα στοιχεία του παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου.
Το όριο μειώνει τις πιθανότητες οι τράπεζες να μπορούν να «τζογάρουν» για να μειώσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα σε επίπεδα που δεν είναι ευθυγραμμισμένα με τους κινδύνους τους, σημειώνει το Ταμείο, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο των παγκόσμιων προσπαθειών για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις τράπεζες που λειτουργούν μεταξύ των χωρών, ενισχύοντας τα κοινά πρότυπα για τη ρύθμιση, την εποπτεία και τη διαχείριση των κινδύνων.
«Γιατί είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα του υπολογισμού των επιπέδων κεφαλαίου; Το τραπεζικό κεφάλαιο χρησιμεύει ως διαθέσιμος χώρος για την απορρόφηση ζημιών.
Όταν το κεφάλαιο εξαντλείται, οι καταθέσεις και τα άλλα δανειακά κεφάλαια τίθενται σε κίνδυνο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπίες τραπεζών και ευρύτερες συστημικές καταστροφές.
Οι τράπεζες πρέπει να κατέχουν κεφάλαιο ανάλογο με τους επιχειρηματικούς κινδύνους που αναλαμβάνουν και τους κινδύνους που θέτουν στο ευρύτερο σύστημα», τονίζει το Δ.Ν.Τ., επικεφαλής του οποίου είναι η κα Christine Lagarde.
Σχετικά με τα παραπάνω, να αναφερθεί ότι η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας, η οποία αποτελείται από τις ρυθμιστικές αρχές 28 χωρών, θεσπίζει κανόνες που διέπουν το κατάλληλο επίπεδο κεφαλαίου.
Η τρέχουσα έκδοση αυτών των κανόνων, γνωστή ως «Βασιλεία ΙΙΙ», αποτελεί βασικό στοιχείο της ατζέντας μεταρρυθμίσεων της διεθνούς νομοθεσίας που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Εγκρίθηκε στα τέλη του 2010 για εφαρμογή σε περίοδο επτά ετών και οδήγησε σε ένα σημαντικά πιο ασφαλές χρηματοπιστωτικό σύστημα, σχολιάζει το Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης