Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Macron, ένας δύσκολος φίλος για τη Merkel - Δε συμμερίζεται την πολιτική Schaeuble

DW: Macron, ένας δύσκολος φίλος για τη Merkel - Δε συμμερίζεται την πολιτική Schaeuble
«Εάν μάλιστα ο Schaeuble παραμείνει υπουργός Οικονομικών και την επόμενη τετραετία, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί να παραδώσει τα κλειδιά του υπουργείου του στις Βρυξέλλες»… 
Ο Emmanuel Macron θα αποτελέσει έναν «δύσκολο φίλο» για την καγκελάριο Angela Merkel, σχολιάζει η Deutsche Welle, καθώς ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας δεν συμμερίζεται τη δογματική δημοσιονομική πολιτική του Wolfgang Schaeuble και ζητά αλλαγές.
«Ήταν ένα εκλογικό πάρτι στην έδρα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο για δύο νικητές:
Τον Emmanuel Macron ως νέο πρόεδρο της Γαλλίας και τον Daniel Günther, τον νικητή των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, έναν άγνωστο που κατάφερε παρ' όλα αυτά να γονατίσει τον πρωθυπουργό του κρατιδίου, τον Torsten Albig από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Ήταν η δεύτερη ήττα του SPD σε τοπικό επίπεδο, που πόνεσε πολύ το κόμμα, ιδιαίτερα τον υποψήφιο καγκελάριο Martin Schulz.
Η διπλή αυτή χαρά της καγκελαρίου έκανε πολλούς να ισχυριστούν ότι η πραγματική νικήτρια της βραδιάς ήταν η Angela Merkel, η οποία βαδίζει πλέον σταθερά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επόμενη και πιο κρίσιμη τοπική αναμέτρηση, αυτή στη Ρηνανία-Βεστφαλία την ερχόμενη Κυριακή, 14 Μαΐου.
Αν και τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί, η Merkel επενδύει στη συνεργασία με τον Macron και μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα της, τον οποίο στήριξε ανοιχτά αφότου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του Fillon.
Γνωρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα ήταν απομονωμένη στην Ευρώπη, η γερμανίδα καγκελάριος προσβλέπει σε έναν ισχυρό Γάλλο πρόεδρο, σε έναν ισχυρό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό ευρωπαίο εταίρο, για να τεθεί και πάλι σε κίνηση η γερμανογαλλική ατμομηχανή μετά το τέλμα ενός αδύναμου δίδυμου “Μερκοζί” και ενός ακόμη πιο αδύναμου “Μερκολάντ”», αναφέρει το γερμανικό κανάλι, σημειώνοντας πως ο αποχωρών Francois Hollande, ο οποίος απόψε αποχαιρετά τη Merkel στο Βερολίνο, δεν στήριξε τα γερμανικά ευρωπαϊκά project στο βαθμό που ήθελε η καγκελάριος, αλλά ούτε και την προσφυγική πολιτική της.
Η καγκελάριος ελπίζει τώρα ότι η «φρεσκάδα» που κομίζει ο Macron στην πολιτική θα δώσει νέα ώθηση στα σχέδια αναδιαμόρφωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα.
«Ο Macron δεν θα είναι ένας εύκολος φίλος για τη Γερμανία.
Δεν πρόκειται να γίνει χειροκροτητής της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής, δεν συμμερίζεται τον φετιχισμό του Schaeuble στο δόγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, έχει ήδη επικρίνει τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας και ζητά μεταρρυθμίσεις στις οποίες το Βερολίνο είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει, όπως μιαν οικονομική και νομισματική ένωση με έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, κοινοτική διαχείριση των χρεών και έναν ενιαίο προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη.
Όλα αυτά είναι αδιανόητα για τον Schaeuble και τη Merkel.
Εάν μάλιστα ο Schaeuble παραμείνει υπουργός Οικονομικών και την επόμενη τετραετία, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί να παραδώσει τα κλειδιά του υπουργείου του στις Βρυξέλλες»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης