Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν έως τις 22 Μαΐου κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες είναι πιθανό οι τράπεζες να μην έχουν πρόβλημα στα stress tests του 2018

Εάν έως τις 22 Μαΐου κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες είναι πιθανό οι τράπεζες να μην έχουν πρόβλημα στα stress tests του 2018
Με θετική συμφωνία...ελαχιστοοπποιούνται οι πιθανότητες αποτυχίας στα stres tests για τις ελληνικές τράπεζες
Εάν υπάρξει τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου και επέλθει συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου του 2017 με το ΔΝΤ και το χρέος είναι πιθανό οι ελληνικές τράπεζες να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στα stress tests του 2018.
Τον Ιούλιο του 2018 θα ανακοινωθούν τα stress tests και στην περίπτωση που ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι πάνω από 1,5% τότε σχεδόν μηδενίζονται οι πιθανότητες να προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις στα stress tests.
Προφανώς αυτό δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί από τις αγορές και δεν θα αποτιμηθεί εάν δεν παρέλθει ικανός χρόνος που να πιστοποιεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι βελτιούμενη.
Ως προς τα NPLs και NPEs τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη δοκιμασία – οι στοχοθεσίες είναι κάθε τρίμηνο αλλά τον Σεπτέμβριο του 2017 κλείνει 1 έτος – εάν αποτύχουν έρχονται σημαντικές αυξήσεις προβλέψεων και επιθετικές πωλήσεις δανείων με ζημίες.
Όμως αυτό το σενάριο της αποτυχίας δεν είναι πιθανό.  
Είναι ενθαρρυντικό στοιχείο ότι στις 29 Μαρτίου του 2017 θα ψηφιστεί ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία ειδικά το DTC που θα επιτρέψει στις τράπεζες να προβούν σε επιθετικές διαγραφές δανείων.
Ήδη η Eurobank θα πουλήσει 1 δισεκ. προβληματικά καταναλωτικά δάνεια με τίμημα 30 με 50 εκατ ευρώ αλλά η διαδικασία θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί 6-7 μήνες.
Στο βασικό σενάριο και με βάση τα τωρινά δεδομένα, οι ελληνικές τράπεζες ΔΕΝ θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση ενώ εάν στους επόμενους 15 μήνες καταφέρουν να δημιουργήσουν κεφαλαιακό απόθεμα capital buffer 6 δισεκ. ευρώ πάλι μηδενίζουν τις πιθανότητες να χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Πάντως το ΔΝΤ έχει προγνώσει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρειαστούν 10 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Εάν σε 15 μήνες από σήμερα (Μάρτιος 2017) οι ελληνικές τράπεζες βρουν 6 δισεκ. νέα κεφάλαια τότε ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να χρειαστούν νέα κεφάλαια ακόμη και σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο.
Εάν αποτύχουν να βρουν κεφάλαια τότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Τα capital buffer

Η Εθνική μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων θα χρειαστεί τα λιγότερα κεφάλαια, θα πουλήσει προσεχώς και την Εθνική Ασφαλιστική με 500-550 εκατ ευρώ.
Η Alpha bank θα χρειαστεί 1,5 δισεκ. η Eurobank 1,4 δισεκ. καθώς πρέπει να καλύψει και τις προνομιούχες μετοχές.
Εάν αποδώσει η προσπάθεια να βρεθεί λύση με τις προνομιούχες μετοχές οι κεφαλαιακές ανάγκες μηδενίζονται στην Eurobank.
Η Πειραιώς θα μπορούσε να χρειαστεί περίπου 2 δισ. ευρώ.

Κεφάλαια τραπεζών με όρους T/BV και απαιτούμενο capital buffer στο δυσμενές σενάριο

Τράπεζες

TBV 2016
σε δισ ευρώ


Απαιτούμενο Capital buffer

Συνολικά κεφάλαια TBV

Πειραιώς

7,8

2

9,8

Εθνική

7,2

1,1

8,3

Eurobank

5,19

1,4

6,6

Alpha bank

8,36

1,5

9,86

Σύνολο

28,55

6

34,56

Δεν περιλαμβάνονται οι προνομιούχες μετοχές και τα Cocos

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης