Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μνημόνιο και για τη Μογγολία με δάνειο 5,5 δισ. δολ. από ΔΝΤ και άλλους εταίρους

Reuters: Μνημόνιο και για τη Μογγολία με δάνειο 5,5 δισ. δολ. από ΔΝΤ και άλλους εταίρους
Τον Μάρτιο του 2017 λήγουν ομόλογα 580 εκ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει η Μογγολία, ενώ θα επιμηκυνθούν άλλα δάνειά της
Η Μογγολία συμφώνησε με το ΔΝΤ και άλλους εταίρους για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 5,5 δισ. δολαρίων, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κυριακάτικη (19/2) ανακοίνωση του Ταμείου.
Η ασιατική χώρα κατέγραψε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης μεταξύ 2011-2013 χάρη στις ξένους επενδυτές που έσπευδαν τότε να εκμεταλλευτούν τα αποθέματά της σε μέταλλα, αλλά το 2016 χτυπήθηκε από οικονομική κρίση, εξαιτίας των υπερβολικών δαπανών της κυβέρνησης και της πτώσης των εσόδων από τις εξαγωγές.
Για να σωθεί η χώρα, που το Μάρτιο του 2017 έχει να κάνει μία πληρωμή 580 εκατ. δολ. καθώς λήγουν κρατικά ομόλογα, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, η Παγκόσμια Τράπεζα και εταίροι, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, θα της δώσουν 3 δισ. δολ., σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα επιμηκύνει τη λήξη δανείων 15 δισ. γουάν (2,19 δισ. δολ.), ενώ το ΔΝΤ θα συνεισφέρει 440 εκατ. δολ.
Το σχέδιο διάσωσης πρέπει να τύχει και της έγκρισης του συμβουλίου του ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2017.
"Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι η βασική μας προτεραιότητα, καθώς η χαλάρωση στα δημοσιονομικά έφερε αυτές τις δυσκολίες για τη Μογγολία" δήλωσε ο Κoshy Matai, επικεφαλής του ΔΝΤ για το συγκεκριμένο πακέτο.
Η Μογγολία υποσχέθηκε να προχωρήσει σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και να έχει μεγαλύτερη πειθαρχία στον προϋπολογισμό, αλλά δεν θα κάνει περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες.
Σχεδιάζει να επιδοτήσει τα κόστη για τα φάρμακα και προγράμματα για τα παιδιά.
Η οικονομία της Μογγολίας αναπτύχθηκε +1% το 2016, αλλά αυτός ήταν ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία εφτά χρόνια και μπορεί να διολισθήσει στην ύφεση, όταν εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης