Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg για Ελλάδα: Η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές - Τα «αγκάθια»

Bloomberg για Ελλάδα: Η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές - Τα «αγκάθια»
Η Ελλάδα έχει προθεσμία έως τον Φεβρουάριο του 2017 για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της 
Στην προθεσμία έως τον Φεβρουάριο του 2017 που έχει η Ελλάδα προκειμένου να «κλείσει» τη συμφωνία με τους δανειστές όσον aφορά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.
«Η Ελλάδα έχει λιγότερο από ένα μήνα για να ξεπεράσει τις διαφωνίες με τους πιστωτές της σχετικά με το πως θα προχωρήσει όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα, που την κρατάει στη ζωή από το 2010» αναφέρεται.
Σχετικά με το σημερινό (26/1/2017) Eurogroup επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για το πως θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και θα ξεκλειδώσει η επιπλέον οικονομική βοήθεια.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2017, πριν τις εκλογές σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες που θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις πιο δύσκολες.
Αρκετές χώρες θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble να υποστηρίζει ότι χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου το πρόγραμμα δεν θα ισχύει.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde είπε ότι θα θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά το Ταμείο έχει επικρίνει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα χαρακτηρίζοντας τους υπερβολικά φιλόδοξους και θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα βασικά ζητήματα της αξιολόγησης είναι τα εξής:

Τι θέλει το ΔΝΤ;

* Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που ισχύουν σήμερα δεν είναι επαρκή για την επίτευξη του στόχου του 3,5% όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και μετά.
Ένα χαμηλότερο πλεόνασμα σημαίνει ότι η δυναμική του χρέους για την Ελλάδα θα επιδεινωθεί και το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί χώρες με μη βιώσιμα χρέη.
* Το τρέχον αδιέξοδο μπορεί να ξεπεραστεί εάν η Γερμανία κι άλλες χώρες της ευρωζώνης συμφωνήσουν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος υποχωρήσει στο 1,5%, όπως ζητάει το ΔΝΤ.
Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Η δεύτερη εναλλακτική για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων υπό αίρεση, μεταξύ των οποίων η μείωση των συντάξεων και το χαμηλότερο αφορολόγητο, που θα ενεργοποιηθούν εάν η χώρα αποτύχει να πετύχει τον στόχο του 3,5%.



Οι θέσεις της Ελλάδας

* Η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί τις προβλέψεις του ΔΝΤ και ισχυρίζεται ότι δεν θα νομοθετήσει «ούτε ένα ευρώ» πρόσθετων μέτρων λιτότητας πέραν του ότι έχει ήδη συμφωνηθεί.
Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές εκτιμούν επίσης ότι τα υφιστάμενα μέτρα είναι σχεδόν αρκετά για την επίτευξη του στόχου του 3,5%.
* Η Ελλάδα θα χρειαστεί την έγκριση της Βουλής για τα προληπτικά μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ.
Η ισχνή πλειοψηφία του Τσίπρα θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, καθώς πολλοί βουλευτές έχουν διαμαρτυρηθεί για τις απαιτήσεις των δανειστών.
Με μόλις 153 βουλευτές οποιαδήποτε διαφοροποίηση θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές.



Τι θα συμβεί τελικά;

* Αξιωματούχοι της ΕΕ που συμμετέχουν στις συνομιλίες είπαν ότι ελπίζουν για μια πολιτική παρέμβαση στο ΔΝΤ, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούν οι προβλέψεις του με εκείνες των Ευρωπαίων δανειστών και να ξεπεραστούν οι αμφιβολίες σχετικά με τους στόχους του προγράμματος και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
* Σε αντίθετη περίπτωση, η Γερμανία και η Ολλανδία θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος στην Ελλάδα, χωρίς την εποπτεία του ΔΝΤ.
Ούτως ή άλλως, το ΔΝΤ δεν έχει δώσει κανένα δάνειο στην Ελλάδα μετά το 2014, ενώ υπάρχει και το προηγούμενο της Ισπανίας και της συμμετοχής του Ταμείου με καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα.
* Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι σε ασθενέστερη θέση απ' όλους, θα μπορούσε να αναγκαστεί να πετύχει τους στόχους και να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
«Όμως, κανένα από τα τρία αποτελέσματα δεν είναι βέβαιο» καταλήγει το άρθρο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης