Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 237 δισ. δολ. το 2016

Bloomberg: Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 237 δισ. δολ. το 2016
Πρωταθλητής ο Warren Buffett o οποίος είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 19% και να διαμορφώνεται στα 74 δισ. δολ.
Σε μια χρονιά, όπου οι λαϊκιστές άλλαξαν τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, οι πλουσιότεροι του κόσμου «κλείνουν» το 2016 με 237 δισ. δολ. περισσότερα σε σχέση με αυτά που είχαν στις αρχές του έτους.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, παρά τα απογοητευτικά οικονομικά δεδομένα από την Κίνα στις αρχές του 2016, τη βρετανική ψήφο υπέρ του Brexit στα μέσα του έτους και τη νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές στα τέλη του 2016, οι μεγαλύτερες περιουσίες του πλανήτη κινούνταν σε ισορροπίες τρόμου μεταξύ ημερήσιων κερδών και ζημιών -μιλάμε για μεγέθη της τάξης των 4,8 τρισ. δολαρίων- και αυξήθηκαν κατά 5,7% στα 4,4 τρισ. δολ. στο κλείσιμο της 27ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
«Γενικά, κινούνταν όλοι σε περιβάλλον μεταβλητότητας.
Το 2016 τελειώνει ως ένα έτος θεαματικό από στη σκοπιά του ρίσκου στα περιουσιακά στοιχεία», αναφέρει ο Simon Smiles, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων για τους πελάτες με μεγάλο καθαρό πλούτο της UBS Wealth Management.
Πρωταθλητής σε αυτήν την άτυπη κούρσα, ο Warren Buffett που είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 19% και να διαμορφώνεται στα 74 δισ. δολάρια.
Ο Buffett, ο οποίος έχει δεσμευτεί να παραδώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, δώρισε μερίδιο 2,6 δισ. δολ. της Berkshire Hathaway τον περασμένο Ιούλιο.

Κατά της νίκης Trump

Πάντως, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ ήταν αντίθετοι στην προεδρία του Trump κατά τη διάρκεια των εκλογών, μεταξύ αυτών ο ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks, Mark Cuban που τον περασμένο Μάιο είχε πει στα media ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν και κατά 20% αν ο Τραμπ κέρδιζε την προεδρία.
Αν και στήριξαν τη Hillary, μετά τη νίκη του Trump έβγαλαν κέρδη, καθώς πρόσθεσαν 77 δισ. δολ. στις περιουσίες τους, λόγω προσδοκιών για χαλάρωση των κανονισμών στις επιχειρήσεις.
Ως εκ τούτου αναμένεται ότι θα υπάρξει όφελος για την αμερικανική βιομηχανία.

Ο Wilbur Ross

Στον αντίποδα, ο επενδυτής Wilbur Ross (o οποίος έχει και άμεση εμπλοκή με την ελληνική πραγματικότητα, καθώς διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο της Τράπεζας Κύπρου και μερίδιο μετοχών στη Eurobank) καλωσόρισε την εκλογή Trump (θα αναλάβει και το υπουργείο Εμπορίου) όπως και το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Steven Mnuchin (θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών).
Ο καθαρός πλούτος και των δυο ανέρχεται σε τουλάχιστον 5,6 δισ. δολ.

Οι υπόλοιποι… πλούσιοι

Ο Amancio Ortega παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη και ήταν στη δεύτερη θέση του δείκτη για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους πριν παραδώσει τα σκήπτρα στον Buffett τον Νοέμβριο.
Ο Ortega έπεσε κατά 1,7 δισ. δολ. το 2016 και είναι ο τρίτος πλουσιότερος στον πλανήτη με 71,2 δισ. δολ.
Ο βασιλιάς των πετρελαίων, Harold Hamm, πρόσθεσε 8,4 δισ. δολ. στην περιουσία του υπερδιπλασιάζοντας την στα 15,3 δισ. δολ..
Παράλληλα, ο Jeff Bezos, της Amazon διπλασίασε την περιουσία του στα 60 δισ. δολ. το 2015 και το 2016 κέρδισε άλλα 7,5 δισ. δολ., ενώ έπεται ο Mark Zuckerberg της Facebook που πρόσθεσε άλλα 5,4 δισ. δολ.
Άλλοι δισεκατομμυριούχοι στον δείκτη είναι ο πατέρας και ο γιος πίσω από την τεκίλα Jose Cuervo, ο κατασκευαστής της Νέας Υόρκης Axel Stawski και ο μεγιστάνας των κατασκευών του Κοσόβου, Behgjet Pacolli.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης