Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραμένει επικεφαλής του ΔΝΤ η Lagarde παρά την ενοχή της για το σκάνδαλο Tapie

tags :
Παραμένει επικεφαλής του ΔΝΤ η Lagarde παρά την ενοχή της για το σκάνδαλο Tapie
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Lagarde από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου
Στη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) παραμένει η Christine Lagarde, όπως αποφάσισε το εκτελεστικό συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχη για αμέλεια από τη γαλλική δικαιοσύνη για την υπόθεση Tapie. 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ταμείου, «λάβαμε υπόψιν όλα τα σχετικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της εκπληκτικής ηγεσίας της Γενικής Διευθύντριας και του ευρέος σεβασμού και εμπιστοσύνης που απολαμβάνει διεθνώς. 
«Επαναβεβαιώνουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα της Γενικής Διευθύντριας να συνεχίσει να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντα της».
Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews.gr, την ένοχη της Christine Lagarde για το «σκάνδαλο Tapie» αποφάσισε πριν λίγο το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République, CJR).
Ωστόσο, το Δικαστήριο βρήκε την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «ένοχη από αμέλεια», με αποτέλεσμα να μην καταδικάζεται σε ενός έτους φυλάκιση.
Η κα Lagarde, η οποία δεν ήταν παρούσα όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, έχει εγκαταλείψει ήδη τη Γαλλία για να μεταβεί στην Ουάσιγκτον.
Θυμίζουμε πως την Παρασκευή η Γαλλίδα αξιωματούχος είχε αναλάβει «την ευθύνη που της αναλογεί» για το «σκάνδαλο Tapie»:
«Αποφάσισα και αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεών μου.
Ωστόσο, ενήργησα με μοναδικό στόχο την προάσπιση του γενικού συμφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά η 60χρονη κα Lagarde.
Επίσης, αφού υπεραμύνθηκε των χειρισμών της, υπογράμμισε πως επέτρεψε «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων.
Μάλιστα, η φωνή της «έσπασε» για λίγα λεπτά όταν δήλωσε, συγκρατώντας έναν λυγμό:
«Αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα».
Το CJR, το οποίο είναι αρμόδιο για να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία ή μη για αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία, αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του τη Δευτέρα 19/12, στις 16:00 ώρα Ελλάδας.
Μία ημέρα νωρίτερα, το Δικαστήριο τάχθηκε κατά της καταδίκης της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η κατηγορία που βάραινε την κα Lagarde

Η κα Lagarde κατηγορούταν πως επέτρεψε να γίνει διαιτησία ανάμεσα στον Bernard Tapie και την πρώην δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον γνωστό επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο κ. Tapie θεωρούσε ότι είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα, όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994.
Αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία.
Η Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία, λόγω απάτης, απόφαση που επικυρώθηκε από το Εφετείο.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κινδύνευε να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και καταβολή προστίμου 15.000 ευρώ, γλιτώνοντας τελικά μόνο το πρώτο και χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα αποφύγει και το δεύτερο.
Να σημειωθεί πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Orange, Stephane Richard, αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη της κα Lagarde.
Ο κ. Richard διετέλεσε ως προσωπάρχης στο γαλλικό υπουργείο Οικονομιών όσο η διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. ήταν επικεφαλής του, επί προεδρίας του Nicolas Sarkozy.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης