Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Ανέλαβε την ευθύνη που της αναλογεί για το «σκάνδαλο Tapie» η Christine Lagarde

Γαλλία: Ανέλαβε την ευθύνη που της αναλογεί για το «σκάνδαλο Tapie» η Christine Lagarde
«Αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα»
«Την ευθύνη που της αναλογεί» για το «σκάνδαλο Tapie» ανέλαβε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.
«Αποφάσισα και αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεών μου.
Ωστόσο, ενήργησα με μοναδικό στόχο την προάσπιση του γενικού συμφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά η 60χρονη κα Lagarde, η οποία βρέθηκε και σήμερα 16 Δεκεμβρίου ενώπιον του ειδικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République, CJR).
Επίσης, αφού υπεραμύνθηκε των χειρισμών της, υπογράμμισε πως επέτρεψε «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων.
Μάλιστα, η φωνή της «έσπασε» για λίγα λεπτά όταν δήλωσε, συγκρατώντας έναν λυγμό:
«Αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα».
Το CJR, το οποίο είναι αρμόδιο για να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία ή μη για αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία, αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του τη Δευτέρα 19/12, στις 16:00 ώρα Ελλάδας.
Χθες, το Δικαστήριο τάχθηκε κατά της καταδίκης της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στη δίκη που ξεκίνησε πριν τέσσερις ημέρες, η κα Lagarde κατηγορείται πως επέτρεψε να γίνει διαιτησία ανάμεσα στον Bernard Tapie και την πρώην δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον γνωστό επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο κ. Tapie θεωρούσε ότι είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα, όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994.
Αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία.
Η Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία, λόγω απάτης, απόφαση που επικυρώθηκε από το Εφετείο.
Έτσι, η κα Lagarde κατηγορείται για αμέλεια που οδήγησε σε μεγάλη κατάχρηση δημόσιου χρήματος όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και καταβολή προστίμου 15.000 ευρώ.
Να σημειωθεί πως χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Orange, Stephane Richard, αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη της κα Lagarde.
Ο κ. Richard διετέλεσε ως προσωπάρχης στο γαλλικό υπουργείο Οικονομιών όσο η διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. ήταν επικεφαλής του, επί προεδρίας του Nicolas Sarkozy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης