Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναβολή της δίκης για την υπόθεση Tapie θα ζητήσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde

Αναβολή της δίκης για την υπόθεση Tapie θα ζητήσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde
Η κα Lagarde έχει κατηγορηθεί για την αποζημίωση ύψους 403 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δοθεί από το γαλλικό κράτος στον επιχειρηματία Bernard Tapie
Αναβολή της δίκης για την πολύκροτη «υπόθεση Tapie» αναμένεται να ζητήσει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.
Η κα Lagarde, ως υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2007-2011, έχει κατηγορηθεί για την αποζημίωση ύψους 403 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δοθεί από το γαλλικό κράτος στον επιχειρηματία Bernard Tapie, ενώ ακόμα και τώρα «τρέχει» και μία παράλληλη έρευνα για την υπόθεση.
Όπως επισημαίνει και στο σχετικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters και το οποίο αναμεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η έφεση την οποία είχε υποβάλει η κα Lagarde εναντίον της δικαστικής εντολής να παραπεμφθεί σε δίκη στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας, απορρίφθηκε.
Η δίκη αυτή, η οποία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί από τη 12η ως την 20ή Δεκεμβρίου, θα είναι μόλις η πέμπτη στην ιστορία του CJR, που συγκροτείται από τρεις ανώτατους δικαστικούς και έξι κοινοβουλευτικούς, μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.
Η κα Lagarde κατηγορείται για αμέλεια η οποία είχε αποτέλεσμα κατάχρηση δημοσίου χρήματος, καθώς εγκρίθηκε χωρίς να πρέπει η παραχώρηση 403 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της διαιτησίας για τη διευθέτηση της διένεξης με την τότε κρατική τράπεζα Crédit Lyonnais, η οποία έχει σήμερα κλείσει, για την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas.
Ο κ. Tapie ήταν υποστηρικτής του συντηρητικού πρώην προέδρου της Γαλλίας Nicolas Sarkozy και ήταν γνωστό πως διέθετε πολιτικές διασυνδέσεις.
Υποστήριζε ότι η Crédit Lyonnais τον εξαπάτησε, καθώς αφού αγόρασε τις μετοχές του στην Adidas, τις πούλησε αργότερα με πολύ υψηλότερο αντίτιμο.
«Αυτή καθαυτή η κατάχρηση δημοσίων πόρων δεν έχει τεκμηριωθεί», δήλωσε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι το CJR δεν είναι σε θέση να αποφανθεί για την υπόθεση, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια χωριστή, ευρύτερη έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών.
Στο πλαίσιο της ευρύτερης διαδικασίας ετέθησαν υπό δικαστική έρευνα έξι πρόσωπα - ανάμεσά τους και ο ίδιος ο κ. Tapie.
Το δικαστήριο μπορεί να πάρει απόφαση επί του αιτήματος της κα Lagarde όταν αρχίσει τις εργασίες του ή να προχωρήσει κανονικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης