Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Πώς η εκλογή Trump θα οδηγήσει τον ΟΠΕΚ σε συμφωνία για μείωση παραγωγής

BofA Merrill Lynch: Πώς η εκλογή Trump θα οδηγήσει τον ΟΠΕΚ σε συμφωνία για μείωση παραγωγής
Οι πολιτικές Trump, το δολάριο, η προσφορά και η ζήτηση, τα επιτόκια και το Ιράν...
Η επικράτηση του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι ένας επιπλέον λόγος για τα μέλη του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής του, κατά της συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας, υποστηρίζει η Bank of America Merrill Lynch.
Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να πείσει τα μέλη του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε μία μείωση της παραγωγής κατά 4 με 4,5%, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, που ίσως οδηγήσει σε αύξηση κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι της τιμής του πετρελαίου.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής αναλυτής για τα εμπορεύματα, Francisco Blanch, προσδιορίζει τρεις τρόπους με τους οποίους η εκλογή Trump στην προεδρία και η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο θα επηρεάσουν τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ:

1. Οι Ρεπουμπλικάνοι οδηγούν το δολάριο και τα επιτόκια υψηλότερα

Οι πολιτικές που επιθυμούν να εφαρμόσουν οι Ρεπουμπλικάνοι θα οδηγήσουν τόσο το δολάριο, όσο και τα επιτόκια υψηλότερα, αρνητική εξέλιξη τόσο για τις αναδυόμενες οικονομίες, όσο και για τη ζήτηση πετρελαίου στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό, όταν το αγοράζει κανείς σε άλλο νόμισμα, ενώ τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια τείνουν να δίνουν στους επενδυτές εναλλακτική, πέρα από επένδυση στις αναδυόμενες αγορές.
Είναι πολύ σημαντικό ο ΟΠΕΚ να έρθει σε συμφωνία, δεδομένης της πιθανής αδυναμίας της ζήτησης των αναδυόμενων αγορών.
Αυτό το σενάριο θα είναι εξαιρετικά ρεαλιστικό, αν ο Trump υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του για επιβολή ταρίφας στα εισαγόμενα προϊόντα από τις αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα.

2. Η απειλή της αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής των ΗΠΑ

Δεύτερος στόχος του Trump είναι η τόνωση της ενεργειακής παραγωγής των ΗΠΑ, με τη χαλάρωση των ρυθμίσεων, εξέλιξη που θα επιδεινώσει το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς αργού.
Οι αμερικανοί παραγωγοί έχουν μειώσει την παραγωγή τους, επειδή αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστους παραγωγής από πολλά έθνη του ΟΠΕΚ.
Έτσι ο ΟΠΕΚ καλείται τώρα να αντιμετωπίσει μια αυξανόμενη απειλή περαιτέρω αποθεμάτων από τις ΗΠΑ με χαμηλότερο κόστος, γιατί αυτό σημαίνουν τα χαμηλότερα ρυθμιστικά εμπόδια για την προμήθεια στις ΗΠΑ.

3. Το Ιράν

Τέλος, το Ιράν είναι πλέον πιο πιθανό να… «παίξει μπάλα» με τον περιφερειακό αντίπαλο, τη Σαουδική Αραβία.
Ο Trump και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου είναι δύο αυστηροί επικριτές της συμφωνίας του Ιράν με τις ΗΠΑ και ακόμα πέντε παγκόσμιες δυνάμεις για την άρση των κυρώσεων.
Η συμφωνία έχει επιτρέψει στο Ιράν να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και να επανακτήσει ένα μερίδιο της αγοράς, ωστόσο η Τεχεράνη δεν μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πολύ περισσότερο χωρίς ξένες επενδύσεις.
Η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ καθιστά πιο πιθανό ένα σενάριο στο οποίο το Ιράν αντιμετωπίζει ανανεωμένες κυρώσεις και αυτή η απειλή αποθαρρύνει πιθανούς επενδυτές.
Το χειρότερο σενάριο για το επόμενο έτος, που είναι η διατήρηση της προσφοράς στα σημερινά επίπεδα, έχει καταστεί πλέον το καλύτερο σενάριο.
Δεν αναμένεται πολλές διεθνείς εταιρείες να πάνε στο Ιράν ή πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεδομένης της αβεβαιότητας, γύρω από το τι σημαίνει μια διοίκηση Trump για το Ιράν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης