Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο ναδίρ τα δημόσια έσοδα από τις τηλεπικοινωνίες - Το ειδικό τέλος βούλιαξε και τις πωλήσεις

Στο ναδίρ τα δημόσια έσοδα από τις τηλεπικοινωνίες - Το ειδικό τέλος βούλιαξε και τις πωλήσεις
Τα μειωμένα έσοδα οφείλονται τόσο στις χαμηλότερες πωλήσεις συσκευών όσο και στη μείωση των εσόδων από υπηρεσίες
Στο ναδίρ έχουν φτάσει τα δημόσια έσοδα από το ειδικό τέλος στην κινητή τηλεφωνία.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), τα δημόσια έσοδα από το ειδικό τέλος μειώνονται σταθερά τα τελευταία έτη και έχουν φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τις δύο τελευταίες αυξήσεις του ειδικού τέλους το 2007 και 2009.
Στο επτάμηνο του 2016 μάλιστα σημείωσαν μάλιστα και νέα βουτιά κατά 5,7% (στα 114,2 εκατ. ευρώ) έναντι της ίδιας περιόδου το προηγούμενο έτος.
σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), η έμμεση φορολογία των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με συνολικό ύψος φόρου πάνω στο λογαριασμό που κυμαίνεται από 37,8% έως 47,6%.
Ταυτόχρονα, παρά τις συνεχείς αυξήσεις του ειδικού τέλους, τα αντίστοιχα δημόσια έσοδα μειώνονται τα τελευταία έτη.
Σύμφωνα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα φορολογικά έσοδα του κράτους από το ειδικό τέλος μειώνονται συνεχώς (221 εκατομμύρια ευρώ το 2014 από 375 εκατομμύρια ευρώ το 2010 ή μείωση 40%), ενώ υπολογίζεται ότι τα συνολικά δημόσια έσοδα θα μεγιστοποιηθούν αν το ειδικό τέλος μειωθεί κατά 20% (χωρίς τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα) ή 50% (μαζί με τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα) από τα τρέχοντα επίπεδα.
Βουτιά όμως έκαναν και τα έσοδα των τηλεπικοινωνιών καθώς στο α’ τρίμηνο του έτους περιορίστηκαν κατά 1,7%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η μείωση (6,1%) η μείωση στις τηλεπικοινωνίες.
Τα μειωμένα έσοδα οφείλονται τόσο στις χαμηλότερες πωλήσεις συσκευών όσο και στη μείωση των εσόδων από υπηρεσίες, με ρυθμό που φτάνει το 3,8% στο β΄ τρίμηνο του έτους.
Την ίδια στιγμή πάντως ο κλάδος αύξησε κατά 33,4% στο πρώτο εξάμηνο τους έτους τις επενδύσεις του έναντι της ίδιας περιόδου το 2015 παρά το αβέβαιο και δυσμενές περιβάλλον, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υψηλές δαπάνες για τις άδειες φάσματος.
Ειδικότερα στο α’ εξάμηνο του 2016 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 187 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα ο κλάδος επενδύει τα τελευταία 4 τρίμηνα κατά μέσο όρο το 21% των εσόδων από υπηρεσίες και το 54% των EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης