Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συνάντηση Μουζάλα με τους Δημάρχους Κρήτης για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο νησί

Συνάντηση Μουζάλα με τους Δημάρχους Κρήτης για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο νησί
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα
Ευρεία σύσκεψη σχετικά με την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής κ. Τάσος Σαλτερής, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, καθώς και οι δήμαρχοι Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης και Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με τους συμμετέχοντες να αποσαφηνίζουν εξ αρχής την κοινή πρόθεση για φιλοξενία με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για έναν αριθμό προσφύγων και μεταναστών που δεν θα υπερβαίνουν τις 2.000, σεβόμενοι πάντα τις συνθήκες συμβίωσης με τους ντόπιους κατοίκους.
Οι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε κενά διαμερίσματα και μικρά ξενοδοχεία, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων.
Η κατανομή των προσφύγων θα γίνει αναλογικά σε όλους τους νομούς του νησιού.
Ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι ο αριθμός αυτός των 2.000 θα καλύπτεται από περίπου 500 οικογένειες, καθώς υπάρχει πρόθεση το 80% των προσφύγων που θα μεταφερθούν στην Κρήτη να είναι οικογένειες.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στα τέλη Νοεμβρίου στην Κρήτη, οπότε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την εγκατάσταση των προσφύγων στο νησί, ενώ οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα καταθέσουν μια πρώτη εικόνα των διαθέσιμων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας δήλωσε:
«Προχωράμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη.
Έχουμε μια πολύ δημιουργική συνεργασία με όλους τους δημάρχους.
Νομίζω ότι αυτό εκφράζει και την κρητική ψυχή.
Έχουμε αναλάβει την δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, δηλαδή 500 οικογένειες. Προχωρά η λύση του ζητήματος μέσω διαμερισμάτων και μικρών ξενοδοχείων.
Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά.
Είπαμε ότι θα ξαναβρεθούμε στα τέλη Νοεμβρίου ώστε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα.
Δεν βιαζόμαστε.
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια ηρεμία κι αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε στην Κρήτη ένα πρότυπο πρόγραμμα με το οποίο πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να εγκατασταθούν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, κατ’ αρχήν για τον τοπικό πληθυσμό αλλά και για τους ίδιους.
Να ευχαριστήσω και πάλι μέσω των δημάρχων και του περιφερειάρχη τον λαό της Κρήτης».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Λαμπρινός επισήμανε ότι «συζητήσαμε λεπτομέρειες για την μετεγκατάσταση των προσφύγων και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι επιτυχημένη με καθόλου ή πάρα πολύ μικρές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία της Κρήτης γενικότερα».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι θα έχουμε έναν οδικό χάρτη μέχρι το τέλος του μήνα, ούτως ώστε όλοι μαζί οι φορείς και οι Δήμοι της Κρήτης και η Περιφέρεια να δούμε ποιες θα είναι οι καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους που θα έρθουν στο νησί μας.
Θεωρώ ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα μέχρι 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες και εμείς από την δική μας πλευρά θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια μαζί με όλους τους Δήμους του νησιού για να υπάρξει η φιλοξενία που αρμόζει στους ανθρώπους που έρχονται στο νησί μας».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης